© ATV

Familie van Yannick Verdyck dient klacht in tegen politie wegens doodslag: “Onbegrijpelijke actie”

De familie van Yannick Verdyck, de man die vorige week om het leven kwam bij een vuurgevecht met de politie bij een huiszoeking in Merksem, legt klacht neer tegen de politie wegens doodslag. “Zijn gewelddadig overlijden na een voor ons onbegrijpelijke actie van de politie doet vele vragen rijzen”, laat de familie weten in een persbericht.

jvh

LEES OOK. Meer dan 200 vuurwapens aangetroffen tijdens huiszoekingen waarbij ‘prepper’ uit Merksem stierf, en aantal kan nog oplopen

De politie-operatie waarbij Verdyck om het leven kwam, was volgens het federaal parket gericht op een groep die verdacht wordt van rechts-extremisme en illegaal wapenbezit. Alles samen vonden afgelopen woensdag een tiental huiszoekingen plaats in ons land.

Het gerecht trof meer dan tweehonderd vuurwapens aan bij Verdyck (36) en andere leden van de Merksemse Schutters Vereniging, meldde het federaal parket maandag. Wellicht valt het uiteindelijke aantal nog heel wat hoger uit, want alle in beslag genomen wapens zijn nog niet geteld.

“Met diep verdriet, maar ook met grote verbolgenheid moeten wij machteloos toekijken hoe de nagedachtenis van onze geliefde zoon en broer door sommige personen in de media besmeurd wordt”, zegt de familie in een persbericht verspreid door hun advocaat John Maes. “Hij wordt volstrekt ten onrechte zonder meer beschreven als extreemrechts, racistisch en zelfs als een gevaar voor onze samenleving.”

“Onberispelijke reputatie”

“Niets is minder waar, Yannick was een sociaal man, zorgzaam voor zijn familie en vrienden”, aldus zijn familie. “Als goud- en zilverhandelaar kwam hij in contact met een grote diversiteit aan mensen bij wie hij een hoog aanzien genoot en met wie hij vaak ook vriendschapsbanden had opgebouwd. Hij was een wapenliefhebber en verzamelaar, maar had een onberispelijke reputatie en was daardoor ook voorzitter van een vereniging van sportschutters. Yannick had zijn eigen mening en gedachtegoed en kwam daar openlijk voor uit, zonder ook maar iemand te willen kwetsen of kwaad te doen.”

Vrienden en sympathisanten hebben de voorbije dagen foto’s, bloemen en knuffels achterlaten aan de voordeur van de woning van Yannick Verdyck. ©  PDR

“Zijn gewelddadig overlijden ingevolge een voor ons onbegrijpelijke actie van de politie doet vele vragen rijzen. Wij hebben dan ook aan onze raadsman opdracht gegeven om een klacht met burgerlijke partijstelling neer te leggen wegens feiten van doodslag en hopen op een objectief en doortastend onderzoek naar de ware toedracht van zijn dood.”

LEES OOK:

• Vrienden over doodgeschoten ‘prepper’ Yannick (36) uit Merksem: “Bijzondere gast zonder enig kwaad in”

• Vrienden herdenken doodgeschoten ‘prepper’ Yannick Verdyck (36) aan zijn woning in Merksem met foto’s, bloemen en knuffels

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten