© BART DEWAELE
Milieuverenigingen missen structurele klimaatmaatregelen in Septemberverklaring
Hoewel de Vlaamse regering “enkele positieve klimaatmaatregelen” neemt, is er van een echte omslag naar duurzaamheid geen sprake. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en Natuurpunt in een gezamenlijke reactie op de septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA).
LEES OOK. Septemberverklaring van Jan Jambon: “Nederig, maar trots op sterk pakket aan maatregelen”
Wat de energiemaatregelen betreft, hebben de milieuorganisaties het over “een gemengd beeld”. Zo juichen ze de verdubbeling van de budgetten voor de energiehuizen toe. “Ook de sociale energiemaatregelen zijn nuttig, maar gaan in het licht van de huidige crisis niet ver genoeg. De koppeling van de indexatie van de huurprijzen aan het energiepeil is een goed principe, maar het had een pak ambitieuzer ingevuld mogen worden en ook de praktische controle is voorlopig niet gegarandeerd”, luidt het. “De uitbreiding van de doelgroep die aanspraak maakt op het maximale premiebedrag voor renovatiewerken, negeert nog steeds dat 36 procent van de woningeigenaars onvoldoende middelen heeft voor een diepe renovatie en dus voorgefinancierd moet worden. De aangekondigde verlaging van de lasten op de elektriciteitsfactuur blijft tijdelijk en beperkt.”
Voorts blijft het steunpakket voor bedrijven “te verblijvend” en mist dat een “hefboom voor toekomstgerichte investeringen”. De steun wordt toegekend “zonder heldere voorwaarden of stimuli om hun uitstoot of energieverbruik te reduceren”, hekelen de organisaties.
LEES OOK. Politieke reacties op Septemberverklaring: “De show van de afgelopen week niks opgeleverd”
BBL, Greenpeace en Natuurpunt prijzen wel dat de Vlaamse regering bijkomend 250 miljoen euro uittrekt voor de aanpak van de droogteproblematiek. “Door op een structurele manier te financieren, erkent de regering de kwetsbaarheid van de Vlaamse watervoorraad”, zeggen ze.
Ook de 60 miljoen euro extra voor het Sigmaplan, om de kans op overstromingen rond de Schelde te verkleinen, wordt aangemoedigd. “Al zal er veel meer moeten gebeuren om de Sigma-doelstellingen tijdig te halen”, luidt het.
Tot slot wijzen de drie verenigingen erop dat een aantal belangrijke thema’s niet aan bod kwamen in de septemberverklaring. “Waar blijven de ambitieuze investeringsagenda voor hernieuwbare energie, de inhaalbeweging bij De Lijn en de broodnodige renovatiegolf? Ook de plannen om de biodiversiteitscrisis aan te pakken worden niet mee opgenomen in deze verklaring”, hekelen ze.
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Knip in groenestroomcertificaten zorgt voor commotie: slecht nieuws voor de “zonnekoning”, maar wat met jouw energiefactuur?
Akkoord in stikstofdossier lijkt onmogelijk: zijn de dagen van Vlaams minister-president Jan Jambon geteld?
Voor Jambon staat meer op het spel dan stikstof: luidt vandaag het einde van zijn carrière in of klinkt het “Yes, we dinges”?
LIVE TITELSTRIJD. Daar is de bus! Antwerp vertrekt onder luid gejoel van vurige supportersmassa richting Genk voor titelmatch
Geraakt Teuma fit bij Union? En wie vervangt Stengs bij Antwerp? Ontdek hier de verwachte elf bij de titelkandidaten en Club Brugge
Waarom Antwerp, Union en Genk zeker niet hun beste match van het seizoen zullen spelen
Antwerp-supporters tellen voor tweede week op rij af naar match van het jaar: “Bij een goal krijgen we tranen in onze ogen”
Meeste kampioenenmakers geven Antwerp nog steeds voordeel van de twijfel, al veranderen enkelen toch van gedacht: “Union kan hen een litteken voor het leven bezorgen”
Zo ging het bij de vier landstitels van Antwerp: “Kapiteintje, kapiteintje, we zijn eindelijk kampioen”