Twee verdachten in onderzoek naar mogelijke terreur uit extreemrechtse hoek aangehouden, vier anderen vrijgelaten

Twee van de zes verdachten die woensdag werden opgepakt bij huiszoekingen in het extreemrechtse milieu blijven aangehouden. Dat meldt het federaal parket donderdag. De derde persoon werd na voorleiding bij de onderzoeksrechter vrijgelaten zonder voorwaarden.

sare, jtp, svw, cds

De zes personen werden woensdag opgepakt in een onderzoek van het federaal parket. Dat verdenkt een groep personen er namelijk van een vorm van gewapend verzet te willen plegen tegen de overheid, zonder dat daarbij reeds een concreet doel of tijdstip bepaald was. Na hun verhoor werden drie van de zes voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Igor G. en Marc D. werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. “De twee personen werden in verdenking gesteld van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en inbreuken op de Wapenwet”, zegt het federaal parket. Igor G. ontkent alle betrokkenheid, maar wordt volgens de speurders als de hoofdverdachte aanzien in het dossier. Ergün Top, de advocaat van G., wenste niet te reageren.

De derde verdachte, Paul O., is vrijgelaten zonder voorwaarden. Ook zijn advocaat, meester Boris Reynaerts, onthoudt zich van commentaar. In het appartement van de zeventiger, in de Antwerpse Sleutelstraat, troffen de speciale eenheden volgens onze informatie enkele kisten met oorlogsmunitie en enkele wapens aan. O. was, net als de overleden Yannick Verdyck, een ‘prepper’ die zich voorbereidt op het einde van de wereld. Hij heeft een groot wantrouwen tegenover de digitalisering van de maatschappij en wil alleen met cash betalen omdat hij schrik heeft via elektronisch betalingen te worden gecontroleerd.

Igor G., Marc D. en Paul O. zijn allemaal lid van dezelfde schietclub in Merksem, net als Yannick Verdyck. De 36-jarige Verdyck kwam woensdag om het leven tijdens een van de huiszoekingen. In zijn woning trof de politie meer dan honderd wapens, een hele grote hoeveelheid munitie en andere spullen zoals tactische vesten, nachtkijkers en warmtekijkers aan. Het comité P. is een onderzoek gestart naar de omstandigheden van de schietpartij.

Een van de huiszoekingen vond plaats in de Sleutelstraat. ©  Jan Van der Perre

De federale politie was woensdag een hele dag druk in de weer in de Molenlei, in de woning van Yannick Verdyck. © Patrick De Roo

 © BFM

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Bekijk meer ATV

Hoofdpunten