© Joren De Weerdt

Voormalig kasteel van Michel Preud’homme staat te koop: “Het is instapklaar, de koper kan er meteen intrekken”

Sint-Katelijne-Waver -

Wie altijd al eens een kasteel op de kop wilde tikken, kan daarvoor misschien wel terecht in Sint-Katelijne-Waver. Het kasteel Lombaardstein in de Lombaardstraat staat namelijk te koop. Het kasteel is omringd door een slotgracht en beschikt onder meer over vier slaapkamers en evenveel badkamers. In de jaren negentig was het even het optrekje van doelman Michel Preud’homme.

Stijn Van de Sande

De geschiedenis van het kasteel in de Lombaardstraat gaat zeker terug tot de dertiende eeuw. Er is op dat moment sprake van het ‘Hof ten Steene’. Maar door de eeuwen heen wordt het grondig verbouwd. In de vijftiende eeuw wordt er een slotgracht gegraven en in de zeventiende eeuw krijgt het kasteel zijn huidige naam: Lombaardstein. De oudste delen van het huidige kasteel dateren uit diezelfde periode, terwijl de achtergevel de voorbije decennia sterk aangepast werd.

Zo werd de grootste badkamer op de eerste verdieping bijgebouwd in opdracht van Michel Preud’homme. De voormalige doelman van KV Mechelen en de Rode Duivels woonde begin jaren negentig enkele jaren in het kasteel. Later veranderde het nog een aantal keer van eigenaar, tot de familie Van Haute het zo’n twaalf jaar geleden kocht. “Mijn vader heeft hier altijd graag gewoond, maar hij is intussen 81 jaar en wil meer richting het Antwerpse komen wonen. Dat is dichter bij zijn kinderen en kleinkinderen”, vertelt Wim Van Haute.

Wim Van Haute (rechts) en neef Jarno bij het kasteel Lombaardstein. © Joren De Weerdt

En dus staat het kasteel nu opnieuw te koop. De vraagprijs bedraagt zo’n 2,5 miljoen euro. Voor dat bedrag krijg je een relatief compact, maar volgens de eigenaars goed onderhouden kasteel. “Het is niet te groot, het blijft daardoor behapbaar”, zegt Van Haute. “Momenteel zijn er vier slaapkamers en evenveel badkamers, maar afhankelijk van de inrichting kan het aantal slaapkamers opgetrokken worden. Er zijn ook verschillende zitkamers, een keuken met aparte eetkamer en een ruimte waar nu een biljarttafel staat.”

Twee hectare grond

De totale bewoonbare oppervlakte van Lombaardstein bedraagt 650 vierkante meter. Daarnaast is er ook een garage. Dat alles staat op een perceel van net geen twee hectare groot dat volledig omringd is door een gracht. “Winter of zomer, er staat altijd water in de gracht. Dat maakt het heel aangenaam”, zegt Wim. “In de tuin staan ook enkele oude majestueuze kastanjebomen en er is ook een kleine boomgaard. Vanop het terras of vanuit een van de twee torens kan je genieten van het uitzicht op al dat groen.”

Het kasteel beschikt in totaal over vier badkamers. © Joren De Weerdt

De keuken en badkamer zijn wat moderner ingericht en beschikken over heel wat hedendaags comfort, terwijl de rest van het kasteel een overwegend klassieke aankleding kreeg. Zo beschikt een van de kamers over een blauw zijden behang. “Het kasteel is volledig instapklaar, de koper kan er dus ook meteen in komen wonen. Maar natuurlijk kan hij eigen accenten aanbrengen of een andere inrichting kiezen. Door de jaren heen heeft iedere eigenaar het kasteel telkens wel een beetje veranderd.”

Lombaardstein staat te koop via Immoweb en er kwamen al verschillende geïnteresseerden op af. Er staan dan ook al wat bezichtigingen op de agenda. “Alle vorige eigenaars hebben het kasteel altijd met heel veel liefde en passie behandeld”, zegt Wim Van Haute. “We hopen dan ook een koper te vinden die met net zoveel passie voor het kasteel kan zorgen en er even graag zal wonen als mijn vader dat gedaan heeft.”

Eén van de slaapkamers. © Joren De Weerdt

De ruime eetkamer. © Joren De Weerdt

Eén van de kamers werd ingericht als biljartkamer. © Joren De Weerdt

Het kasteel beschikt over twee torens. © Joren De Weerdt

wim@groepvanhaute.be

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Sint-Katelijne-Waver in als startgemeente.

Nu in het nieuws