De zeehond heeft zich aan het Zennegat onder andere tegoed gedaan aan een paling. © Chantal De Schepper

Zeehond zoekt Mechelse rivieren op: “Ik zag hem een paling verorberen”

Mechelen -

Dertig jaar woont Chantal De Schepper aan het Zennegat in Mechelen, maar het was pas de tweede keer dat ze er een zeehond spotte. Al was het woensdagmorgen wel een schouwspel waar mening natuurliefhebber jaloers op is. “Ik zag hem een paling verorberen”, zegt Chantal. Het valt op dat zeezoogdieren de jongste tijd geregeld opduiken in rivieren.

Sven Van Haezendonck

Iedere dag gaat Chantal De Schepper op wandel in de omgeving van het Zennegat, een van de meest idyllische plekjes in Mechelen. “Als je buitenkomt, zie je elke dag iets anders. Dat is het mooie van de seizoenen”, zegt ze. Maar woensdagmorgen was haar ervaring net nog iets specialer dan normaal. “In de Zenne, aan natuurgebied Den Battelaer, merkte ik de zeehond voor het eerst op. Ik liep tegen het licht in, waardoor ik eerst dacht dat het om een bever ging”, vertelt Chantal, die zelf vrijwilliger is bij Natuurpunt.

“Hij is beginnen vissen”

Een uur lang bleef de Mechelse natuurliefhebber de zeehond volgen. Eerst tot aan de blauwe bruggen op de grens met Rumst, waar ze zijn spoor zoekgeraakte. Om hem even later opnieuw op te merken aan het Zennegat. “Daar is hij beginnen te vissen. Ik zag dat hij verschillende visjes opat, maar ik kon niet goed zien dewelke. Toen ik dichterbij kwam, zag ik hem een paling verorberen. En dan al die meeuwen die er rondhingen, dat was wel spectaculair”, legt Chantal uit.

“Al die meeuwen die er rondhingen, dat was wel spectaculair”, zegt Chantal. © Chantal De Schepper

Gedurende een halfuur kon Chantal het dier heel goed observeren. “Al die tijd was hij aan het vissen. Tot een bootje op twee meter van de zeehond rondjes begon te draaien. Dan is hij verder de Dijle opgezwommen. Dat was wel jammer. Anders had ik hem misschien nog langer kunnen volgen, want het blijft hier toch iets zeldzaam”, vertelt Chantal.

Wellicht verblijft de zeehond al iets langer in de rivieren in de buurt. Enkele dagen geleden was hij ook al eens opgemerkt in Rumst. Meer dan tien jaar geleden had Chantal ook al eens het geluk een zeehond te spotten. “Toen ook met een zoetwatervis in zijn bek”, zegt ze.

De zeehond met een flinke paling in zijn bek. ©  Chantal De Schepper

Het valt op dat zeehonden de jongste tijd geregeld opduiken in rivieren. Afgelopen zomer was dat nog het geval in de Grote Nete in Lier. “Het is niet zo uitzonderlijk dat een zeehond in goede conditie een rivier inzwemt, daar even blijft en dan op eigen houtje terugkeert naar zee. Dat zie je vaker. Zeehonden zijn heel speels en nieuwsgierig. Ze ontdekken graag en komen zo op plaatsen terecht die verder van de kust gelegen zijn”, vertelt Sanne Ruyts, specialist zoogdieren bij Natuurpunt.

LEES OOK. Opnieuw jonge zeehond gespot in Lierse Nete: “Laat het diertje maar gewoon doen”

“Ze kunnen perfect overleven in zoet water”

Dat er meer zeehonden in rivieren worden gesignaleerd, is volgens haar onder andere te verklaren door het toenemend aantal waarnemingen van de dieren in de Noordzee. “Dat zeehonden via sluizen in rivieren belanden, is ook helemaal geen probleem. Toch niet als ze in goede gezondheid verkeren. Alhoewel ze normaal in zout water leven, kunnen ze dankzij de aanwezige vis perfect overleven in zoet water”, legt Ruyts uit.

Als dieren verzwakt overkomen, kan je hulp inroepen. “Dan bel je best het Natuurhulpcentrum of Sea Life in Blankenberge”, zegt Sanne Ruyts.

LEES OOK. Gratis pendelboot vaart vanaf parking Keerdok naar Mechels winkelcentrum: “Top voor de handel”

Een zeehond aan het Zennegat, het levert unieke beelden op. © Chantal De Schepper 

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws