Pro-Russische leiders Loehansk en Cherson vragen Poetin om toetreding tot Rusland na referenda, Zelensky veroordeelt “farce”

Na de referenda in de door Rusland bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne, vroegen de separatistenleiders woensdag hun toetreding tot de Russische Federatie bij Russisch president Vladimir Poetin.

Bron: Belga

“De burgers in de Volksrepubliek Loehansk hebben een schitterende en bloeiende toekomst gekozen”, aldus Leonid Pasetsjnik, hoofd van de zelfverklaarde volksrepubliek. Ook de regio Cherson vroeg om toetreding.

“Beste Vladimir Vladimirovitsj, ik vraag u de kwestie van een toetreding van de Volksrepubliek Loehansk tot Rusland als onderdeel van de Russische Federatie te overwegen”, aldus de separatistische pro-Russische leider in Loehansk, Leonid Pasitsjnyk, op Telegram.

Ook het bestuur van de bezetters in Donetsk en Zaporizja zullen zich nog woensdag tot Poetin richten om een toetreding tot de Russische Federatie te vragen, aldus vertegenwoordiger Vladimir Rogov. De volksraadplegingen – door het Westen en Kyiv als ongrondwettelijk en als schijnreferenda veroordeeld – vonden plaats van vorige week vrijdag tot en met dinsdag. Internationaal worden de referenda niet erkend.

Alle stemmen geteld

De afgelopen dagen wezen waarnemers op talrijke gevallen waarbij de inwoners van de bezette gebieden gedwongen werden om te stemmen. Nu alle stemmen zijn geteld, blijkt dat meer dan 98 procent van de kiezers instemt met de annexatie in Loehansk, in het oosten van Oekraïne. In Zaporizja zou het gaan om 93 procent en in Cherson om 87 procent, zeggen de Russische bezetters. Dinsdagavond laat liet de verkiezingscommissie van Donetsk weten dat 99,23 procent van de stemmen voor de aansluiting van de regio bij Rusland was.

Verwacht wordt dat nu een annexatiegolf op gang komt. Poetin had voor de referenda begonnen, beklemtoond dat de gebieden na inlijving volledig onder de bescherming zou staan van de kernmacht. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky veroordeelde de referenda als een “farce”. Hij kondigde ook aan de bezette gebieden te zullen bevrijden. Daarvoor hoopt hij op zware wapens uit het westen.

LEES OOK. Zelensky: “Onmogelijk om nog met Rusland te onderhandelen na referenda”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws