Giorgia Meloni ©  AP

Definitieve resultaten: rechts blok rond Giorgia Meloni haalt duidelijke meerderheid in Italiaans parlement

De post-fascistische partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni heeft uiteindelijk 26 procent van de stemmen gehaald bij de Italiaanse parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Dat blijkt uit de definitieve resultaten die dinsdag zijn gepubliceerd. Haar coalitie van rechtse partijen haalt zo een duidelijke meerderheid in het parlement.

jvhBron: BELGA

Lega van Matteo Salvini, een bondgenoot van Meloni, kreeg 8,8 procent van de stemmen, de rechtse Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi kreeg 8,1 procent van de stemmen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Met een kleinere partij die minder dan 1 procent van de stemmen kreeg, behaalde de rechtse coalitie zo 43,8 procent van de stemmen. Dat komt overeen met 237 zetels van de 400 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en 115 van 200 van de zetels in de Senaat.

LEES OOK. Verpletterende overwinning voor Giorgia Meloni, maar met twee rancuneuze macho’s aan haar zij zal eerste vrouwelijke Italiaanse premier het nog lastig krijgen

De belangrijkste rivaal van rechts, de centrumlinkse Partito Democratico, kreeg 19 procent van de stemmen. Samen met haar groene en linkse bondgenoten haalt de PD 84 zetels in de Kamer en 44 in de Senaat. De linkse Vijfsterrenbeweging haalde 15,4 procent van de stemmen, goed voor 52 zetels in de Kamer en 28 in de Senaat. De centrumalliantie Azione eindigt op 7,8 procent van de stemmen, met 21 zetels in de Kamer en 9 in de Senaat.

Nieuwe regering

Volgens de Italiaanse media heeft Meloni ondertussen een “zeer hartelijk” telefoongesprek gehad met ontslagnemend premier Mario Draghi. De twee zouden over de opvolging en economische prioriteiten hebben gepraat. In Europa zijn er grote zorgen over het economische beleid van de aanstaande regeringsploeg dat mogelijk zou afwijken van het beleid van de EU.

Ook wordt er gespeculeerd over de toekomstige ministerposten in de regering van de eerste vrouwelijke premier van Italië. Volgens La Repubblica en Corriere della Sera zou Matteo Salvini zijn vroegere post als minister van Binnenlandse Zaken niet terugkrijgen en mogelijk met lege handen achterblijven. De kranten verwijzen daarvoor naar de rechtszaak tegen Salvini rond onrechtmatige opsluiting en machtsmisbruik in verband met het reddingsschip Open Arms: in 2019 liet Salvini niet toe dat dat schip met 150 migranten aan boord aanmeerde in Italië.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd
Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt