Op de Binnendijle varen vandaag al de toeristenbootjes van rederij Malinska. Daar komen binnenkort ook gratis pendelboten bij. ©  Dirk Vertommen

Gratis pendelboot vaart vanaf parking Keerdok naar Mechels winkelcentrum: “Top voor de handel”

Mechelen -

In de nabije toekomst kun je in Mechelen met een pendelboot op zaterdagen gratis naar het winkelcentrum varen. De stad gaat op zoek naar een bedrijf dat drie vaartuigen inzet om de nieuwe parking Keerdok te verbinden met de Haverwerf. Ook op koopzondagen zul je de shuttle over het water kunnen nemen.

Sven Van Haezendonck

De stad en handelsorganisatie Mechelen MeeMaken spelen al een jaar met plannen om zo’n pendelboot in te zetten vanaf het Keerdok, vlak bij het hotel van Van der Valk. In de onmiddellijke buurt opent in principe eind november de nieuwe randparking Keerdok. “Het idee voor zo’n bootshuttle komt van schepen Greet Geypen. Op die manier kun je de nieuwe randparking op een aantrekkelijke manier verbinden met de binnenstad. Dat is natuurlijk top voor de handel”, zegt Geert Milis, voorzitter van Mechelen Meemaken.

LEES OOK. Grootste randparking van Mechelen opent dit najaar: parkeren duurder dan op Rode Kruisplein

Het vervoer per boot is een aanvulling op de twee bestaande gratis shopping shuttles. Die brengen bezoekers vanaf de parkings van de Nekkerhal en Retail Partners Colruyt Group in Mechelen-Zuid met minibusjes gratis naar het centrum en terug. De aanlegsteiger van de pendeldienst over het water komt op de Haverwerf. “De plek waar ook de toeristische bootjes van rederij Malinska vertrekken en aanmeren. Je zit dan in het hart van de stad”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit.

Parking Keerdok opent normaal gezien eind november. ©  Dirk Vertommen

“Met de drie gratis pendelboten is ons winkelcentrum vanuit alle hoeken vlot bereikbaar. Meer service kunnen we onze shoppers haast niet bieden. Al zijn we er wel vragende partij voor om te bekijken of het mogelijk is om de boten te laten doorvaren tot aan de Fonteinbrug. Dan zit je echt vlak bij de Bruul. Dat zou de max zijn”, vertelt Milis. Stiekem hoopt de handelsvoorzitter dat de boten al met Sinterklaas een eerste keer uitvaren. “Dan kunnen we al meteen voor extra beleving zorgen. We denken er bijvoorbeeld ook aan om iets te drinken aan te bieden op de boot”, zegt Geert Milis.

LEES OOK. Randparking Rode Kruisplein gaat eind september definitief dicht, bouw collector start: “Woningen verwarmen met rioolwater”

Al zeker tot en met 2025

Als de stad 6 december wil halen, moet het wel heel snel gaan. De gemeenteraad heeft maandagavond het bestek voor de opdracht goedgekeurd. De stad raamt de kostprijs voor de pendeldienst tot en met 2025 op 259.200 euro, inclusief btw. “We gaan vanuit onze handelsorganisatie jaarlijks de helft van de kostprijs bijdragen. Voor onze financiering werken we met lidgeld van onze leden en werkingssubsidies van de stad”, legt Milis uit.

 ©  rr

In het meest optimistische scenario wil de stad tijdens de eindejaarsperiode van start gaan met de pendeldienst over het water. “We rekenen op een opstart tussen december dit jaar en maart 2023. De boten moeten ook dezelfde uitstraling hebben als onze andere shoppingpendeldiensten. De bootshuttle wordt alleszins een leuke manier om de connectie te maken met de binnenstad”, vertelt schepen Vanmarcke.

De bootjes van Malinska zijn al jaren een vertrouwd gezicht op de Binnendijle. ©  Dirk Vertommen

Belangrijkste criterium om het contract te gunnen voor de stad is de prijs van de indiener(s). Daarnaast wegen ook de kwaliteit en uitstraling van de geboden dienstverlening door en de capaciteit en snelheid van de vaartuigen. “In plaats van al onze mobiliteit via de weg te sturen, proberen we dat in de toekomst ook via het water. Het is op zich ook een heel romantisch idee. We hopen dat er zeker aanbieders zijn die intekenen op het bestek en dat we snel iemand vinden om dat voor ons te organiseren”, zegt Vicky Vanmarcke.

De pendelboot moet iedere zaterdag uitvaren, minstens van 9 tot 19u. Voorts willen de stad en Mechelen MeeMaken de bootshuttle inzetten tijdens koopzondagen en mogelijk ook tijdens evenementen zoals braderieën.

LEES OOK. Indigo plant zonnepanelenpark in parking Zandpoortvest om op termijn honderdtal wagens te laden

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws