Jambon met staart tussen de benen in parlement, oppositie beenhard voor minister-president: “Hou de eer aan uzelf en stap op”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kwam maandag zonder Septemberverklaring naar het Vlaams Parlement en kreeg er van de oppositie stevig van langs: “Dit is een regelrechte blamage”.

Dante Bellon

STANDPUNT. In het halfrond zaten ze als geslagen honden, Dewinter kon zijn lol niet op

Maandag om 14 uur zou minister-president Jan Jambon (N-VA) normaal in het Vlaams Parlement zijn Septemberverklaring geven, maar dat draaide uit op een sisser. Groot breekpunt: de indexering van het groeipakket. CD&V wil dat de vroegere kinderbijslag gekoppeld wordt aan de spilindex. Nu stijgt het kindergeld jaarlijks maar met 1 procent, terwijl de inflatie gestegen is naar om en bij de 10 procent. Geen akkoord dus, en geen Septemberverklaring, want zowel CD&V als N-VA en Open Vld hielden het been stijf.

Statement Jambon

Toch kwam Jan Jambon met zijn regering - op uitzondering van Hilde Crevits - naar een vol parlement om de hand in eigen boezem te steken. “Jammer genoeg hebben we nog geen akkoord. We beseffen dat de noden van de Vlamingen groot zijn. Ik kan u verzekeren dat ik de komende uren en dagen samen met de collega’s hard zal werken om een oplossing te vinden voor de laatste knelpunten. Zowel de regering als ik zijn dat aan de Vlaming verplicht”, gaf hij mee aan het parlement in een korte toespraak.

“Ik besef maar al te goed dat Vlaanderen en Europa in een zware energiecrisis zitten en dat de bevolking terecht van ons daadkrachtige maatregelen verwacht. Ik ben er dan ook rotsvast van overtuig dat we op dit moment een sterk pakket van maatregelen op tafel hebben liggen.”

Felle oppositie

De Vlaamse oppositie was beenhard voor Jambon en zijn troepen. Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens riep de Vlaamse regering op om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen. “Iedereen die applaudisseert moet door de grond zakken van schaamte. Iedereen, behalve deze Vlaamse regering, ziet dat het grondig fout loopt in deze energiecrisis. Jullie doen het nog slechter dan het vermaledijde Vivaldi-clubje. De Vlaamse regering is enkel bezig met eigenbelang, in plaats van met dat van de mensen. Hou de eer aan uzelf. Het is tijd voor een ander en beter beleid.”

LEES OOK. Historische afgang voor regering Jambon, en intern ligt alles aan diggelen: “Vertrouwensbreuk is compleet”

Groen-fractievoorzitter Björn Rzoska noemt het een blamage. “Dit is een ongelooflijke blamage voor u en uw Vlaamse regering. Het is de eerste keer dat er geen Septemberverklaring komt. Al maandenlang zijn er mensen in Vlaanderen die de eindjes aan elkaar moeten knopen omdat het leven veel te duur wordt. Mensen op straat spreken ons aan, de getuigenissen stromen binnen. U bent een keizer zonder kleren. Het is een schande. Terwijl de samenleving omvalt, zijn jullie bezig met politieke spelletjes. Er is geen enkele reden dat u met een wit blad papier naar het parlement komt. Dan had u maar tijdens de zomermaanden moeten starten.”

Hannelore Goeman (Vooruit) is niet te spreken Jambons statement: “Al weken horen de Vlamingen dat ze moeten wachten op de Grote Jan Jambon-show om te horen wat de oplossingen kunnen zijn voor hun dure facturen, en dan komt u zonder verklaring... de Vlaamse regering heeft maar één boodschap: uw facturen zijn torenhoog, maar het interesseert ons niet. U faalt flagrant.”

LEES OOK. Waarom de regering-Jambon niet kan vallen

En ook Jos D’Haese (PVDA) was allesbehalve mild: “Het stoort mij niet het meest dat er aan de onderhandelingstafel politieke spelletjes gespeeld worden of dat men trofeeën probeert binnen te halen. Ook niet dat er wekenlang gewacht wordt om dan de deadline niet te halen. Wel dat deze regering gaat in crisis op de simpele vraag of we in de grootste koopkrachtcrisis moeten besparen op gezinnen en kinderopvang? U probeert om zelf de begroting op orde te krijgen en pronken met cijfers terwijl de samenleving in het rood wordt gestoken. Zorg ervoor dat ook de mensen hun rekeningen kunnen betalen. Wacht daar niet mee, beste regering.”

Donderdag toch Septemberverklaring?

Dinsdag wordt er opnieuw onderhandeld aan de regeringstafel. Donderdag wil Jambon opnieuw aan het spreekgestoelte staan mét een Septemberverklaring. Als dat lukt, dan volgt zaterdag het debat in het Vlaams Parlement.

LIVE. Jambon wil donderdag Septemberverklaring, minister Dalle (CD&V): “Er moet een akkoord komen, er is geen alternatief”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners