Details over rampnacht Mathieu van der Poel lekken uit: ploegmaats pas vlak voor start ingelicht, ze dachten dat het een grap was

Mathieu van der Poel gaf er al na 30 kilometer de brui aan op het WK in Wollongong. Een rampnacht gooide roet in het eten van de Nederlandse kopman, maar die lichtte zijn ploegmaats blijkbaar pas enkele minuten voor de start in. “Bizar”, aldus Bauke Mollema na de wegrit.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Tot 4u op het politiekantoor, dinsdag voor de rechtbank en opgave na 30km: Mathieu van der Poel kent rampnacht na incident met kinderen in hotel

Van der Poel zat tot 04u00 op een Australische politiebureau nadat er vanuit het hotel naar de ordediensten gebeld was. De Nederlander zou in de clinch zijn gegaan met twee tienermeisjes, die constant op zijn deur kwamen bonken. Dinsdag moet hij voor de rechter verschijnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik weet nog steeds niet precies wat er gebeurd is”, aldus Mollema bij de NOS. “Vlak voor de start zei Mathieu het pas, in de camper. Best een bizar verhaal natuurlijk, maar ik weet niet exact wat er gebeurd is of hoe het nu verder is gelopen. Het is wel jammer, want we hadden het plan om met hem zeker mee te doen in de medailles. Na zo’n nacht zit dat er natuurlijk niet meer in. Ik heb helemaal niks gehoord, ik heb prima geslapen. Als je zo’n verhaal hoort, denk je: ze maken een geintje. Maar vrij snel bleek dat het serieus was. Voor hem is dat natuurlijk jammer.”

Mollema stelde ook dat hij op een andere verdieping sliep. “Ik weet alleen m’n eigen kamer, we lagen verspreid”, aldus de renner van Trek-Segafrado. Dylan van Baarle bevestigde dat Van der Poel zich elders in het hotel had bevonden. “Hij sliep bij zijn vriendin op een andere etage. Ik heb heerlijk geslapen”, aldus de nummer 2 van vorig jaar.

 ©  ISOPIX

Verkouden

““Het was heel bizar”, zei ook Pascal Eenkhoorn. “We hebben hier een heel mooie groep en lachen veel samen. Vijf minuten voor de start vertelde hij dat en ik dacht: hij zit ons gewoon in de zeik te nemen. Voor de rest weet ik het ook niet precies, maar hopelijk loopt het goed af. Wij lagen op een andere verdieping en wisten van niets, ook bij het ontbijt niet. Het is natuurlijk gewoon een kutsituatie, hopelijk loopt het met een sisser af.”

Blijkbaar sukkelde Van der Poel ook met een verkoudheid. “Mathieu zou eigenlijk bij Jan Maas op de kamer liggen, maar daardoor lag hij nu op een andere verdieping”, aldus bondscoach Koos Moerenhout. “Dat is misschien niet handig, dat hij op een andere verdieping lag. Het zal nu ook wel lekker losgaan, maar zo kun je alles beredeneren. Als dat het verwijt is, dan komen wij wel goed weg denk ik. Verder kan ik er ook niet veel meer over zeggen dan eigenlijk bekend is. Het is een hele toestand, die voor hem enorm klote is. Mathieu kwam er mee op het moment dat het kwaad al was geschied. Als we dat hadden geweten, hadden we wel wat geregeld. Hij stuurde me een berichtje toen het al was gebeurd, dan zit je in een situatie waar je niet in wil zitten. Hij reist naar de andere kant van de wereld, maar dit verzin je niet. Waarom de renners zo laat werden ingelicht? Dat is een keuze. Die kun je betwisten en dat zal nu ook gebeuren.”

LEES OOK. Ploegleider Christoph Roodhooft: “Mathieu heeft dus echt in een cel gezeten, we moeten alles ondergaan”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Plots hoorden we onderweg in de koers dat Mathieu was afgestapt, dat veranderde natuurlijk de hele situatie voor ons”, aldus Mollema nog. “Dat was balen natuurlijk. Het was een gekke koers, maar veel zat er niet in voor ons vandaag. Ik wist dat Mathieu afgestapt was, maar de reden kende ik niet en mijn koers heeft het niet beïnvloed. Mathieu was wel wat stiller vanmorgen, maar ik wist dus niet waarom. Mathieu was inderdaad vrij stil vanmorgen. Ik zat bij hem in de wagen. Het was nog zo’n 45 minuten rijden naar de start en hij zei eigenlijk niets, maar ik dacht: ok, misschien is dat zijn focus. We rijden niet in dezelfde ploeg, ik weet niet hoe hij anders is in wedstrijden en vlak voor de start werd dan duidelijk waarom hij zo stil was. De precieze details kregen we niet, alleen dat hij een slechte nacht had gehad. Balen voor hem natuurlijk.”

Alleen maar verliezers

Ook KNWU-hoofdcoach Jan van Veen was ontredderd door de situatie. “Hierbij zijn alleen maar verliezers”, stelt de Nederlander bij Wielerflits. “Ik hoorde het zelf pas vanochtend toen ik wakker werd. Alles had toen al plaatsgevonden.”

Vanuit Nederlandse hoek klinkt de kritiek dat de gang waar de Nederlandse renners sliepen altijd afgesloten had moeten zijn zodat er geen buitenstaanders bij konden. “De gang was inderdaad niet afgesloten, maar volgens mij is dat ook niet gebruikelijk”, zegt Van Veen. “Als wij de verwachting hadden gehad dat het mogelijkerwijs rumoerig had kunnen zijn in het hotel, dan hadden we dat aan de voorkant opgelost. Maar daarvoor is er geen enkele indicatie geweest. Ik heb er niets van gehoord. Het is hier super rustig en ik sliep met mijn raam open. Ook de rest van de week niet, ik heb niemand van de renners of de staf erover gehoord. Eenieder probeert zich nu te bedenken waar de schuldvraag ligt. Dat gaan we zo dadelijk bespreken en afstemmen hoe we de vervolgstappen zetten, ook hoe het verder gaat in deze zaak.”

“Ik weet zelf nog altijd niet precies wat er gebeurd is. Ik weet alleen dat Mathieu heeft geprobeerd dat zelf op te lossen. Terugkijkend was dat niet handig, daar is iedereen het over eens. Of er dan een schuldige is… Ik vind het ingewikkeld. Er zijn alleen maar verliezers. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, laten we het daar maar op houden”, concludeert de Nederlander.

Volg het nieuws over WK Wielrennen overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws