© Twitter Rai 1

Berlusconi shockeert met uitspraken over Poetin die tot oorlog gedwongen zou zijn

Voormalig premier Berlusconi heeft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Italië voor ophef gezorgd met uitspraken over Vladimir Poetin. De 85-jarige politicus zei donderdag in een televisie-interview dat het Kremlin gepusht werd om Oekraïne binnen te vallen.

wverBron: BELGA

“Poetin werd door het Russische volk, door een partij, door zijn ministers gepusht om met deze speciale operatie op de proppen te komen”, zei Berlusconi aan tv-zender Rai. Berlusconi is een vriend van de Russische president en aarzelde lange tijd om de invasie te veroordelen nadat de oorlog uitgebroken was. Nu zei hij: “Poetin is in een echt moeilijke en dramatische situatie beland.”

Afgevaardigden van de twee zelfverklaarde ‘republieken’ in de Donbas hadden volgens Berlusconi aan Poetin gevraagd in te grijpen. De separatistische ‘republieken’ zouden de Russische president overtuigd hebben van de noodzaak van een interventie door te zeggen dat Oekraïne de twee gebieden met steeds feller geweld aanviel.

“Regering van fatsoenlijke mensen”

Bovendien wou Poetin de regering van Volodimir Zelenski door een “regering van fatsoenlijke mensen” vervangen, aldus nog de partijleider van Forza Italia, een kleinere partner in het rechtse verbond dat kans maakt om de verkiezingen van zondag te winnen.

De uitspraken van Berlusconi verontrusten al wie een ommezwaai van Italië ten aanzien van Rusland vreest na de verkiezingen. Naast Berlusconi maakt ook Matteo Salvini deel uit van het rechtse blok. De leider van de uiterst rechtse partij Lega was jarenlang een fan van Poetin en bekritiseert de westerse sancties tegen Moskou.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners