Britse zenders mogen delen uitvaart Elizabeth niet meer uitzenden

Britse televisiezenders mogen verschillende delen van de uitvaart van koningin Elizabeth in de toekomst niet meer tonen. Dat schrijft onder meer The Guardian. Buckingham Palace kreeg het recht om te verzoeken om bepaalde beelden niet meer te gebruiken, en in ruil daarvoor mochten de nieuwszenders verslag doen van de gebeurtenis.

Volgens The Guardian kregen onder meer de BBC, ITV News en Sky News berichten van medewerkers van het Britse koningshuis. Daarin werden tijdstempels vermeld van beelden die uitgesloten moeten worden van toekomstige nieuwsuitzendingen. Het gaat volgens de krant om vijf korte videofragmenten waarin leden van de koninklijke familie niet meer zullen worden vertoond. Het Franse programma Quotidien maakte een opsomming van de bewuste fragmenten. Het gaat over beelden waarop leden van de koninklijke familie naar een zakdoek grijpen om hun tranen weg te vegen, prinses Eugenie en Zara Tindall te snel rechtstaan en ook een moment waarop prins George kort aan zijn neus krabt.

Daarnaast wil Buckingham Palace niet dat het moment waarop de kroon van de kist van koningin Elizabeth gehaald wordt, nog getoond wordt en ook het moment waarop ze de kist laten zakken in de koninklijke crypte werd geschrapt.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Waarom het Britse koningshuis niet wil dat de bewuste beelden nog getoond worden, is niet geweten. Op voorhand was wel een speciaal verzoek uitgestuurd om het verdriet van individuele leden van de koninklijke familie niet te verstoren en moest alles “plechtig en waardig” verlopen.

Tijdens de uitzending werden ook enkele fragmenten om andere redenen eruit ‘geknipt’. Zo was er bijvoorbeeld een man die probeerde de kist van de overleden koningin aan te raken. Dat werd door de verschillende zenders niet live getoond en zal ook niet te zien zijn in heruitzendingen.

Een andere afspraak was ook dat beelden van de begrafenis enkel in nieuwsuitzendingen gebruikt mocht worden en niet in entertainmentshows.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners