Ivor (22), een van de zeven huisgenoten in Now What. © Goplay

‘Now What’: makers van ‘Dertigers’ volgen nu ook zeven twintigers in hartje Antwerpen, en deze keer is het géén fictie

Vlaanderen heeft er een nieuwe soap bij. Maar Now What is geen Familie of Thuis. Het is een ‘real life’-docusoap die de gebeurtenissen in de levens van echte mensen registreert. Die hokken samen in een huis in hartje Antwerpen. “Er is geen scenario, er zijn geen opdrachten, en ze moeten elkaar ook niet wegstemmen”, aldus creatief directeur Jess Houbregs.

Tom Vets

Centraal in het nieuwe GoPlay-programma staan zeven jongeren tussen 20 en 24 jaar, net afgestudeerd en klaar voor het volgende hoofdstuk in hun leven. Gedurende drie maanden gaan ze met hun leeftijdgenoten co-housen. Alle ups en downs in hun leven, dates, sollicitaties en andere zaken worden gefilmd.

Het basisidee doet denken aan Op Kot, de rubriek uit Iedereen Beroemd, maar die link willen de makers niet leggen. “Dit zijn mensen die klaar zijn voor het volwassen leven. Ze zoeken werk. Of ze hebben tien jobs gedaan, maar vonden nog niet wat ze echt willen doen”, aldus Jess Houbregs van productiehuis Warner Bros. “Het format van Op Kot was ook niet de inspiratiebron. We maken ook de serie Dertigers. Op een gegeven moment werd het idee geopperd om ook iets rond twintigers te doen. Aanvankelijk met fictieve personages, maar we hebben dus voor levensechte verhalen gekozen. Want fictie kan nooit even sterk zijn als wat er in het echte leven gebeurt.”

Wie ouder is dan 40, maakt misschien de vergelijking met The Real World, een realityreeks die ooit op MTV liep. “Je kan het daarmee vergelijken, maar er zijn ook grote verschillen. Voor dat programma waren destijds mensen geselecteerd van wie men wist dat ze vroeg of laat zouden botsen. Dat is niet ons opzet. Wij volgen zeven fijne mensen met zeer uiteenlopende ambities en verwachtingen.”

De twintigers zijn mondjesmaat in het huis getrokken. Intussen zijn ze compleet. “Het zijn voor die gasten spannende tijden, maar evenzeer voor ons”, lacht Houbregs. “Er is immers geen scenario, geen vooraf uitgeschreven verhaallijnen. We leven op het ritme van de mensen die we volgen. Wij zijn zelf ook heel benieuwd. Ondertussen zijn we vier dagen ver en zijn er al enkele dingen gebeurd die we niet op voorhand hadden kunnen inschatten. Dat stemt ons hoopvol dat er de komende maanden veel zal gebeuren.”

Is het de bedoeling dat er in het huis ook romances ontstaan? “Dat mag, maar moet niet. Het is in elk geval niet een punt waar we rekening mee gehouden hebben bij de samenstelling. Maar het is sowieso een leeftijd waarop jobs maar ook relaties al eens gewisseld kunnen worden.”

De opnames gaan door in een pand in hartje Antwerpen, “tussen het Stadspark en de De Keyserlei. We volgen niet uitsluitend de bewoners, ook hun vrienden en familie zijn altijd welkom. Ze zitten daar ook niet opgesloten, we volgen hen ook buiten de woning.” Verwacht dus zeker geen variatie op Big Brother. “Het huis hangt ook niet vol camera’s. Ze hebben alle privacy in de slaapkamers, badkamer en op het toilet. Wij delen ook geen opdrachten uit en we sturen de kandidaten niet in bepaalde richtingen. En we zullen nooit onaangekondigd het huis betreden. Tenslotte is het hun woonst.”

Now What, vanaf 26 september 90 dagen lang op GoPlay. Elke dag om 12u verschijnt een nieuwe aflevering.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws