© RTV

Nederlandse brandweer mee ingeschakeld in grensstreek: “Geen tijdverlies meer tussen noodcentrales”

Hoogstraten -

De hulpverleningszone (HVZ) Taxandria heeft een samenwerking gesloten met de Nederlandse veiligheidszone Midden West-Brabant. Zo kunnen vanaf 1 oktober vier korpsen van onze noorderburen mee opgeroepen worden voor meldingen in de noordelijke deeldorpen van Hoogstraten. “Bij sommige incidenten is niet altijd een post van Taxandria het dichtstbijzijnde korps.”

Ronny van den Ackerveken

HVZ Taxandria bestaat uit twaalf gemeenten, waarvan een aantal grenst aan Nederland. Op het uitgestrekte grondgebied van Hoogstraten, dat een lange grenslijn met Nederland heeft, zijn brandweerkazernes op de Sint-Lenaartseweg en in deelgemeente Meerle. Het vrijwilligerskorps van Meerle kan niet altijd uitrukken bij een melding. Daardoor zijn de aanrijtijden voor andere korpsen van Taxandria naar de grensdorpen Meerle, Meer en Meersel-Dreef soms lang. “Bij sommige incidenten in die dorpen is niet altijd een post van Taxandria het dichtstbijzijnde korps”, legt zonecommandant Luc Faes van HVZ Taxandria uit.

“De kazernes van de Nederlandse buurgemeenten Zundert, Rijsbergen, Chaam en Ulvenhout bevinden zich niet ver van de grens. Die korpsen worden bij een melding in de grensstreek mee ingeschakeld. Wij blijven standaard uitrukken met een ladderwagen, een tankwagen en twee autopompen. Vanaf 1 oktober vertrekt er ook een brandweerwagen vanuit een van de vier Nederlandse buurgemeenten. In België bestaat het systeem al dat het dichtstbijzijnde korps wordt opgeroepen, ook al komt dat uit een andere hulpverleningszone. Maar hulpverlening stopt niet aan de landsgrens, daarom is samenwerking cruciaal.”

Beleidsadviseur Veiligheidsregio Midden- en West Brabant Frank van Hooft, Marlou Boot, Luc Faes en clusterverantwoordelijke Jan Peeraer van HVZ Taxandria © rr

Noodcentrales gekoppeld

In een convenant hebben HVZ Taxandria en de veiligheidszone Midden West-Brabant de nodige afspraken vastgelegd. “Eigenlijk gaat het om een uitbreiding van een akkoord van enkele jaren geleden”, zegt Luc Faes. “Dat ging over de brandweerpost van Baarle, waar Nederlanders en Belgen deel van uitmaken. In het nieuwe convenant zijn de noodcentrales van Antwerpen en Bergen op Zoom aan elkaar gekoppeld. Vroeger moesten die eerst telefonisch met elkaar contact opnemen, maar nu is er geen tijdverlies meer tussen de noodcentrales.”

De samenwerking met Midden West-Brabant heeft alleen betrekking op de brandweer en niet op de ambulancedienst. Het stadsbestuur van Hoogstraten is vragende partij voor grensoverschrijdend ambulancevervoer voor Meersel-Dreef, waar een Nederlandse ziekenwagen sneller ter plaatse kan komen. Er moeten daarvoor eerst nog wat knelpunten op hogere bestuursniveaus weggewerkt worden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten