De feiten speelden zich 1,5 jaar geleden af in dit gebouw van J@M in de Ivo Cornelisstraat in Mechelen. © Dirk Vertommen

Ondanks verzet van beklaagden en parket: rechtbank behandelt proces rond groepsverkrachting in J@M achter gesloten deuren

Mechelen -

Het proces rond de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje, anderhalf jaar geleden in het jeugdcentrum J@M in Mechelen, is achter gesloten deuren behandeld. Het slachtoffer had daar om gevraagd en de drie rechters stemden er, ondanks verzet van de vier beklaagden en het parket, mee in. De zaak zorgde vorig jaar voor heel wat commotie in Mechelen. Ook de politiek stelde zich heel wat vragen. Vooral over hoe het mogelijk was dat stedelijke gebouwen na de sluitingsuren zo makkelijk toegankelijk waren.

Theo Derkinderen

Begin maart van vorig jaar sprak een toen 17-jarig meisje af met een jongeman aan de gebouwen van J@M in de Ivo Cornelisstraat in Mechelen. De gebouwen van de jeugdwerking waren wel afgesloten, maar de twee geraakten toch binnen omdat iemand die er af en toe als poetshulp werkte over een sleutel beschikte.

Uiteindelijk bleken er nog meer mensen aanwezig te zijn en werd er van de gelegenheid gebruikgemaakt om lachgas te inhaleren. Na een tijdje zou de ontmoeting met het minderjarige meisje evenwel helemaal uit de hand zijn gelopen en zou het meisje seksueel misbruikt zijn. Van de feiten werden ook filmpjes gemaakt.

Foto doorgestuurd

Snel na het voorval kon de politie vier verdachten vatten: het ging om een minderjarige en drie meerderjarigen. De drie meerderjarigen F.B. (22), A.B. (21) en K.B. (23) alsook S.B., een vrouw die een foto van het misbruik zou hebben doorgestuurd, stonden donderdag terecht in de correctionele rechtbank.

Ook het slachtoffer was aanwezig op het proces. Haar advocate Christine Mussche vroeg aan de rechtbank om de zaak achter gesloten deuren te behandelen, temeer omdat het slachtoffer op het moment van de feiten nog minderjarig was. Opvallend: de beklaagden vroegen aan de rechtbank om dat net niet te doen. “We hebben begrip voor de situatie van het slachtoffer en hebben begrip voor haar vraag. Maar over deze zaak is al heel wat geschreven in de media en ook op de sociale media leefde dit enorm. Het is voor ons ook belangrijk om nu het standpunt en het verhaal van onze cliënten te vertellen. Tijdens een openbare zitting”, reageerden advocaten Frédéric Thiebaut, Dirk Jacobs, Manon Cop en Margot Van Looy namens de vier beklaagden.

Openbaar Ministerie

Ook het Openbaar Ministerie drong aan om de zaak om dezelfde redenen in openbaarheid te behandelen en stelde dat het belangrijk was om te weten wat het standpunt van de vertegenwoordiger van de maatschappij was. De drie rechters van de correctionele rechtbank vonden evenwel dat het belang van het slachtoffer primeerde op alle andere argumenten en beslisten na een overleg van een tiental minuten om de zaak toch achter gesloten deuren te behandelen.

De zaak deed destijds heel wat stof opwaaien in Mechelen. Zo eiste de oppositie meer uitleg over de toegankelijkheid van openbare gebouwen na hun openingsuren en over de manier van aanwerven bij de vzw. N-VA riep, met de steun van de CD&V en Vlaams Belang, zelfs een bijeenkomst van de commissie jeugd, sport en preventie bij mekaar om antwoorden de krijgen.

Donderdag stelden, naast het slachtoffer, ook de stad Mechelen en het Jeugd- en Jongerenwerk Mechelen vzw zich burgerlijke partij tijdens het proces. Een vonnis wordt ten vroegste eind volgende maand verwacht.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws