© atv

Onderwijs trekt aan alarmbel: “Vermijden dat scholen sluiten door hoge energiefactuur”

De Vlaamse onderwijskoepels trekken gezamenlijk aan de alarmbel over de stijgende energieprijzen. Ze vragen de Vlaamse regering om dringend maatregelen te nemen. “Scholen willen kwaliteitsvol onderwijs bieden, maar krijgen het financieel steeds benauwder”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. Ook voor het PIVA in Antwerpen is financiële steun noodzakelijk.

Volgens Lieven Boeve dreigen veel waardevolle pedagogische initiatieven door de hoge kosten geschrapt te worden. “We willen te allen prijze vermijden dat scholen moeten sluiten omdat ze hun energiefactuur niet meer kunnen betalen”, zegt hij.

Zeker voor scholen die veel energie nodig hebben voor hun opleidingen, zoals het Provinciaal Instituut PIVA in Antwerpen, waar horecaopleidingen worden gegeven, is de steun noodzakelijk. Bij PIVA zouden de energiekosten dit schooljaar oplopen tot 1,6 miljoen euro, het dubbele van hun werkingsbudget. “Die voedingsafdelingen vergen veel energie”, zegt Koen Van Helden van PIVA donderdagochtend bij Radio2. “We hebben in elk lokaal ovens of gasvuren staan. We zitten een beetje met de handen in het haar.”

Archiefbeeld: PIVA. ©  JHS

Zo moet RHIZO Kortrijk, een secundaire scholengroep van 4.500 leerlingen, in 2022 een energiefactuur betalen van liefst 900.000 euro, wat overeenkomt met 21 procent van de werkingsmiddelen. Met dat geld moeten scholen ook didactisch materiaal kopen. In 2020 besteedde RHIZO slechts 489.467 euro of 12,2 procent van de werkingsmiddelen aan energie.

Om te vermijden dat scholen kopje-onder gaan, vragen de koepels onder meer een verlaging van de btw naar 6 procent voor elektriciteit en een compensatie voor energieverslindende opleidingen, zoals voor de machines voor hout- en metaalbewerking. “Als een school moet beknibbelen op didactisch materiaal, dan is de leerling daar uiteindelijk de dupe van”, zegt Koen Pelleriaux, topman van het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

(jvde)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws