Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie af en dreigt met vernietigingswapens: “Ik ben niet aan het bluffen”

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagochtend een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd. Alle reservisten worden vanaf vandaag opgeroepen om mee te strijden. Hij zei ook niet te aarzelen om Rusland te verdedigen met alle mogelijke middelen als de integriteit van het land wordt bedreigd. “Dit is geen bluf.”

Tommy HuyghebaertBron: BELGA

DISCUSSIE. Poetin mobiliseert: welke gevolgen gaat die aankondiging volgens jou hebben?

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdagochtend een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd. Hij deed dat tijdens een vooraf opgenomen toespraak op de televisie.

Hij zei dat het leger werd geconfronteerd met de collectieve militaire operaties op een frontlijn van meer dan 1.000 km in Oekraïne. “Voor de verdediging van ons moederland steun ik daarom een gedeeltelijke mobilisatie, ik benadruk een gedeeltelijke mobilisatie.” Alleen degenen die momenteel reservist zijn, worden opgeroepen. Het decreet van gedeeltelijke mobilisatie is al ondertekend. Hij nam dit besluit na een voorstel van het ministerie van Defensie.

Poetin maakte ook duidelijk dat hij geen schrik had van het westen en er alles aan zou doen om Rusland te verdedigen. “Ik verzeker onze vrijheid en onze onafhankelijkheid. We zullen alle middelen die ons ter beschikking staan gebruiken.” Hij doelt daarbij waarschijnlijk ook op nucleaire wapens. “Degenen die nucleaire chantage tegen Rusland gebruiken, zullen ontdekken dat de rollen kunnen worden omgedraaid. Ik ben niet aan het bluffen. We hebben modernere vernietigingswapens dan de NAVO.”

LEES OOK. Oekraïne waarschuwt voor “nucleaire winter” na aanval op kerncentrale

Referenda komen er

Poetin begon met een reeks beschuldigingen tegen het westen. Volgens hem is er al jaren een totale haat tegen Rusland. Poetin beschuldigt het Westen ervan Rusland te willen verzwakken en vernietigen. Hiervoor gaat hij terug naar 2014. “Het Westen is de oorlog in Oekraïne begonnen en maakte van Oekraïners kanonnenvlees”, citeerde persagentschap TASS hem. “Het Westen nam geen genoegen met een vreedzame oplossing in Oekraïne, waardoor het Kyiv onder druk zette om de wapens op te nemen”, aldus de Kremlinleider.

Poetin zei ook dat hij zijn volledige steun zal geven aan de referenda die dit weekend zijn aangekondigd in de Oekraïense regio’s Luhansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. Hij hoopt zo die regio’s bij de Russische Federatie aan te sluiten.

LEES OOK. Na Oekraïense opmars kiest Poetin voor directe manier om grondgebied in te lijven en dat kan grote gevolgen hebben

Wat zei Poetin?

  • Een gedeeltelijke mobilisatie: dit betekent dat reservisten worden ingeschakeld, 300.000 in totaal, mensen die eerder in het leger hebben gediend
  • Die gedeeltelijke mobilisatie begint vandaag
  • Hij beschuldigde het Westen van nucleaire chantage tegen Rusland
  • Poetin zei dat Rusland "veel wapens heeft om te antwoorden" op wat hij westerse bedreigingen noemde en zei dat hij niet blufte
  • Hij zei dat hij alle middelen die Rusland heeft zal inzetten om "ons volk" in de Donbas te verdedigen
  • Hij beval een verhoging van de financiering om de wapenproductie van het land te stimuleren

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners