©  gdh

Eerste dag na begrafenis van Queen: Londen trekt zich weer op gang

Maandagavond was het al te merken. Eens de lijkstoet met Queen Elizabeth uit Londen was vertrokken naar haar laatste rustplaats in de kapel van Windsor Castle, trok het leven in de Britse hoofdstad weer stilaan op gang. De pubs en restaurants zaten ’s avonds weer vol, de taxi’s en bussen hadden opnieuw volk om te vervoeren. En dinsdagochtend was het weer helemaal business as usual.

Geert D’Hulster

Dat merken we met eigen ogen, wanneer we een bezoekje brengen aan Borough Market. Een prachtige overdekte markt op de zuidelijke oever van de Theems, in de schaduw van Southwark Cathedral en de indrukwekkende naald van de Shard, het hoogste gebouw in de wijde omtrek.

Het concept van Borough Market, vandaag de dag vooral bekend om zijn culinaire specialiteiten, gaat ten minste terug tot het jaar 1014 en is daarmee een van de oudste voedingsmarkten van Londen. De huidige gebouwen dateren van rond 1850 en hebben nog altijd die Victoriaanse look and feel.

Southwark Cathedral. ©  ged

De markt kwam in 2017 op een minder positieve wijze in het nieuws, toen drie agressors met een voertuig over London Bridge kwamen aangereden en op de markt acht mensen met messen vermoordden, voor ze door de politie werden doodgeschoten. Voor het eerst in eeuwen bleef de markt elf dagen na mekaar gesloten.

Uitzonderlijk gesloten

Borough Market is normaal gezien zeven dagen op zeven open, behalve op de vaste nationale feestdagen. Een maandag in september is daar normaal gezien niet bij, maar voor gisteren werd dus een uitzondering gemaakt, vertelt een veiligheidsagent. “De juiste beslissing. Gisteren hadden het land en Londen wel andere dingen aan hun hoofd.”

Op de vraag of vandaag dan de definitieve start was van een nieuw tijdperk, krijgen we een even kort als laconiek antwoord. “Definitely, definitely. God save the King!”

In de schaduw van de Shard. ©  ged

Op de markt zelf hoor ik voornamelijk Spaanse en Italiaanse klanken. Dat is zeer naar de zin van Lynn, die er een kraam met bereide kipproducten openhoudt. “We hebben gisteren op de juiste en gepaste manier afscheid genomen van onze koningin, maar nu is het hoog tijd om weer aan de slag te gaan. Hopelijk vinden de toeristen, die de voorbije dagen in het centrum niet wisten waar eerst te kijken, snel de weg terug naar Borough Market. Ik sta te popelen om ze van dienst te kunnen zijn.”

Lynn: “Ik hoop dat de toeristen snel terugkomen.” ©  ged

Ook vanuit de andere kramen klinken gelijkaardige stemmen. “Het was een mooie, ingetogen periode van rouw, maar we moeten nu eenmaal vooruit”, stelt een slager die vooral specialiteiten uit de graafschappen Dorset en Devon verkoopt. Op de vraag of hij van plan is een foto van de queen in zijn kraam op te hangen als blijvend aandenken, kijkt hij me ietwat verbaasd aan. Really? Nu ja, zo’n foto zou er tussen de hammetjes en de salami’s toch maar wat verloren bijhangen, moet ik de man achteraf gelijkgeven.

Op London Bridge kijk ik nog even oostwaarts, waar de Tower en Tower Bridge in de zon staan te blinken. Nog een kilometer verder ligt Southwark Park, vanwaar de stoet met mensen die de koningin nog een laatste groet wilden brengen, vertrok om bijna een dag later op de beoogde plaats van aankomst te arriveren. Respect!

Eén veiligheidsagent voor de hele markt. ©  ged

Borough Market herleeft na een uitzonderlijke sluitingsdag uit respect voor de koningin.. © ged 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners