Zo bleef de kroon van de Queen op de kist liggen

Voor wie nog twijfelde: de keizerlijke staatskroon, rijksappel en scepter die bovenop de kist van koningin Elizabeth II lagen maandag, waren wel degelijk vastgemaakt. En dat was met een goede reden. Want ooit viel de kroon van een kist.

ltoBron: The Times, Daily Mail

 ©  via REUTERS

Misschien heb je het jezelf ook afgevraagd: hoe komt het dat niets van de kist is gevallen maandag? Want die kist werd gedurende acht minuten gedragen tot Westminster Abbey en nadien volgde een lange processie door de Britse hoofdstad. Geen gemakkelijke klus op zich, maar nog moeilijker als de grootste diamant ter wereld erop ligt, naast een scepter en een bol die elk moment kunnen vallen.

Maar daar was het Brits koningshuis op voorbereid. Want zo’n 180 jaar geleden, in 1845, viel de kroon al eens op de grond toen Lord John Campell ermee naar koningin Victoria wandelde. Hij droeg de kroon op een kussen. In 1936 braken de bol of rijksappel en het kruis op de kroon af toen de kist van Elizabeths grootvader verplaatst werd.

LEES OOK. Britten namen massaal afscheid van de Queen: “Morgen gaan we terug naar normaal. Maar normaal zal nooit meer hetzelfde zijn”

LEES OOK. Tweeduizend zitjes tijdens begrafenis Queen: waarom zat president Biden zo ver achterin? En welk plekje kreeg onze koning?

Slecht voorteken

Velen zagen dat laatste incident als een slechte voorbode. De overleden koning George V lag onder een gebroken kroon, wat ongeluk zou hebben gebracht. Zijn zoon en opvolger, koning Edward VIII, besloot na slechts elf maanden afstand te nemen van de troon, wat voor een constitutionele crisis zorgde.

En dus werden de kroon, de bol en de scepter vastgeschroefd op de kist om ongelukken zoals in het verleden te vermijden. Ze werden vervolgens zorgvuldig verwijderd toen de kist van koningin Elizabeth in de koninklijke crypte werd geplaatst. De drie voorwerpen kregen daarna een plekje op het altaar. Een symbolisch moment, aangezien de kroon bij de troonsbestijging van Elizabeth in 1953 van het altaar werd gehaald en op het hoofd van de koningin werd geplaatst.

 ©  via REUTERS

 ©  REUTERS

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners