Tweeduizend zitjes tijdens begrafenis Queen: wie zat waar? En waarom zat president Biden zo ver achterin?
Met meer dan vijfhonderd regeringsleiders, presidenten, koningen en koninginnen was de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth II een heus diplomatiek evenement. Al die hoogwaardigheidsbekleders moesten allemaal een plekje krijgen in Westminster Abbey en dat gebeurde niet willekeurig. Wie waar zat tijdens de plechtigheid is dan ook een veelbesproken onderwerp. Zowel binnen het Britse koningshuis, als bij de andere staatshoofden.
Voor de begrafenis van Elizabeth II waren in Westminster Abbey tweeduizend zitjes voorzien. Naast de kist was er plek voor de Britse koninklijke familie en hun Europese collega’s. Ook de regeringsleiders van naties van het Gemenebest kregen een prominente plek en de voormalige Britse ministers, waaronder Boris Johnson en Theresa May, werden allemaal naast elkaar gezet.
Andere wereldleiders, onder wie Abdoellah II van Jordanië en de Japanse keizer Naruhito en zijn vrouw Masako, moesten zich tevredenstellen met een zitje iets meer achteraan.
Biden achteraan
Dat was ook het geval voor de Amerikaanse president Joe Biden. Voor hem werd een vervoersuitzondering gemaakt - hij mocht in tegenstelling tot andere staatshoofden in zijn eigen gepantserde limo aankomen -, maar dat verzekerde hem geen beter zitje in de kerk. De Amerikaanse president werd op de veertiende rij geplaatst achter de Poolse president Andrzej Duda en voor de Tsjechische eerste minister Petr Fiala. Het Zwitserse staatshoofd Ignazio Cassis nam plaats naast first lady Jill. Biden zou zo ver naar achteren geplaatst zijn omdat er voorrang gegeven werd aan leiders van het Gemenebest.
De Amerikaanse president Joe Biden kreeg een plaatsje helemaal achteraan in de kerk. — © AFP
Prins Harry en Meghan
De zitjes van prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle gaan in het Verenigd Koninkrijk ook vlot over de tongen. Het koppel werden op de tweede rij geplaatst, achter koning Charles en koningin-gemalin Camilla. Volgens Britse tabloids werd de eerste rij vrijgehouden voor werkende royals binnen het Britse koningshuis, een status die prins Harry opgegeven heeft.
Opvallend is wel dat naast kroonprins William en zijn echtgenote Kate de kinderen van prinses Anne, Peter Philips en Zara Tindall, zaten. Ook zij zijn geen werkende royals. De tabloids speculeren daarom dat Harry en Meghan bewust een rij naar achteren werden geduwd. Al zaten ze zo wel dichter bij de koning en de kist.
© AFP
LEES OOK. Nu is het écht aan Charles: waarom nieuwe Britse koning een lastig koningschap wacht
Prins Andrew en Fergie
Een andere opvallende verschijning is Sarah Ferguson, de voormalige echtgenote van prins Andrew. Fergie, zoals de mama van prinses Eugenie en prinses Beatrice genoemd wordt, scheidde in 1996 officieel van Andrew en haalde later meermaals de voorpagina’s van de tabloids. Ferguson, die nog altijd de titel hertogin van York draagt, kreeg een plekje op de tweede rij achter Kate Middleton en tussen haar dochter Eugenie en David Armstrong-Jones, de enige zoon van de Britse prinses Margaret. Haar voormalige echtgenoot Andrew zat tussen zijn broers en zus op de eerste rij aan de andere kant van het gangpad.
Spaanse koning voor koning Filip
En dan zijn er nog de zitplaatsen van ons eigen vorstenpaar koning Filip en koningin Mathilde. Alle Europese royals kregen een plekje recht tegenover de Britse koninklijke familie, maar de volgorde is opvallend. Normaal wordt er rekening gehouden met de volgorde waarin een koning of koningin aantrad. Daardoor zaten de Deense koningin Margrethe en kroonprins Frederik als eerste. Door het overlijden van koningin Elizabeth is koningin Margrethe nu de langst regerende Europese monarch.
Naast de Denen namen de Zweedse koning Carl en zijn vrouw koningin Silvia plaats. Zij werden gevolgd door de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Willem-Alexander nam, net zoals onze koning, in 2013 plaats op de troon, maar omdat de voormalige Nederlandse koningin Beatrix er ook bij was, kregen zij naar alle waarschijnlijkheid voorrang.
Hetzelfde principe werd vermoedelijk toegepast voor de tweede rij. Daar zaten de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia. Felipe werd pas koning van Spanje in 2014, maar zijn vader oud-koning Juan Carlos was mee naar Londen afgezakt. Naast hen zat de Noorse koning Harald en koningin Sonja.
Op de derde rij mocht ons vorstenpaar plaatsnemen naast groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en prins Albert en prinses Charlene van Monaco.
LEES OOK. Volle parken, lege pubs: zo beleefde onze man in Londen de historische begrafenisdag van de Queen
© AFP
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Geen kroon zonder troon: de bewogen geschiedenis van het 700 jaar oude meubel dat een centrale rol speelt bij kroning Charles III
Zo’n vrees voor reputatieschade dat vrienden van koning Charles in actie schieten: scherpste kritiek op ‘The Crown’ komt uit opvallende hoek
Oscarwinnares Judi Dench wil dat Netflix duidelijker maakt dat ‘The Crown’ fictie is: “Uit respect voor de Queen”
Antwerps restaurant overspoeld door negatieve recensies na ‘Reuzegom-video’ van Acid, advocaat dient klacht in tegen YouTuber
Ook minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) deed aangifte bij parket tegen Bpost
ANTWERPEN LIVE. Volg al het nieuws uit Antwerpen hier op de voet
Nu zelfs De Toverfluit zwijgt, lijken baandancings bij ons op sterven na dood: “Doe dit in Spanje en dat draait zot”
Vrachtwagen belandt op zijkant bij aanrijding aan filmset ‘Billie vs Benjamin’: “Opgelucht dat niemand gewond raakte”
Vriendin van Pieter (36) in tranen na dodelijk ongeval op E40: “We wilden dolgraag samen kindjes”