Tweeduizend zitjes tijdens begrafenis Queen: wie zat waar? En waarom zat president Biden zo ver achterin?

Met meer dan vijfhonderd regeringsleiders, presidenten, koningen en koninginnen was de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth II een heus diplomatiek evenement. Al die hoogwaardigheidsbekleders moesten allemaal een plekje krijgen in Westminster Abbey en dat gebeurde niet willekeurig. Wie waar zat tijdens de plechtigheid is dan ook een veelbesproken onderwerp. Zowel binnen het Britse koningshuis, als bij de andere staatshoofden.

Sofie Geusens

Voor de begrafenis van Elizabeth II waren in Westminster Abbey tweeduizend zitjes voorzien. Naast de kist was er plek voor de Britse koninklijke familie en hun Europese collega’s. Ook de regeringsleiders van naties van het Gemenebest kregen een prominente plek en de voormalige Britse ministers, waaronder Boris Johnson en Theresa May, werden allemaal naast elkaar gezet.

Andere wereldleiders, onder wie Abdoellah II van Jordanië en de Japanse keizer Naruhito en zijn vrouw Masako, moesten zich tevredenstellen met een zitje iets meer achteraan.

LEES OOK. Een opwellende traan, een hand op de schouder: Britse royals nemen met ingetogen emotie afscheid van Queen Elizabeth II

Biden achteraan

Dat was ook het geval voor de Amerikaanse president Joe Biden. Voor hem werd een vervoersuitzondering gemaakt - hij mocht in tegenstelling tot andere staatshoofden in zijn eigen gepantserde limo aankomen -, maar dat verzekerde hem geen beter zitje in de kerk. De Amerikaanse president werd op de veertiende rij geplaatst achter de Poolse president Andrzej Duda en voor de Tsjechische eerste minister Petr Fiala. Het Zwitserse staatshoofd Ignazio Cassis nam plaats naast first lady Jill. Biden zou zo ver naar achteren geplaatst zijn omdat er voorrang gegeven werd aan leiders van het Gemenebest.

De Amerikaanse president Joe Biden kreeg een plaatsje helemaal achteraan in de kerk. ©  AFP

Prins Harry en Meghan

De zitjes van prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle gaan in het Verenigd Koninkrijk ook vlot over de tongen. Het koppel werden op de tweede rij geplaatst, achter koning Charles en koningin-gemalin Camilla. Volgens Britse tabloids werd de eerste rij vrijgehouden voor werkende royals binnen het Britse koningshuis, een status die prins Harry opgegeven heeft.

Opvallend is wel dat naast kroonprins William en zijn echtgenote Kate de kinderen van prinses Anne, Peter Philips en Zara Tindall, zaten. Ook zij zijn geen werkende royals. De tabloids speculeren daarom dat Harry en Meghan bewust een rij naar achteren werden geduwd. Al zaten ze zo wel dichter bij de koning en de kist.

 ©  AFP

LEES OOK. Nu is het écht aan Charles: waarom nieuwe Britse koning een lastig koningschap wacht

Prins Andrew en Fergie

Een andere opvallende verschijning is Sarah Ferguson, de voormalige echtgenote van prins Andrew. Fergie, zoals de mama van prinses Eugenie en prinses Beatrice genoemd wordt, scheidde in 1996 officieel van Andrew en haalde later meermaals de voorpagina’s van de tabloids. Ferguson, die nog altijd de titel hertogin van York draagt, kreeg een plekje op de tweede rij achter Kate Middleton en tussen haar dochter Eugenie en David Armstrong-Jones, de enige zoon van de Britse prinses Margaret. Haar voormalige echtgenoot Andrew zat tussen zijn broers en zus op de eerste rij aan de andere kant van het gangpad.

LEES OOK. Britten namen massaal afscheid van de Queen: “Morgen gaan we terug naar normaal. Maar normaal zal nooit meer hetzelfde zijn”

Spaanse koning voor koning Filip

En dan zijn er nog de zitplaatsen van ons eigen vorstenpaar koning Filip en koningin Mathilde. Alle Europese royals kregen een plekje recht tegenover de Britse koninklijke familie, maar de volgorde is opvallend. Normaal wordt er rekening gehouden met de volgorde waarin een koning of koningin aantrad. Daardoor zaten de Deense koningin Margrethe en kroonprins Frederik als eerste. Door het overlijden van koningin Elizabeth is koningin Margrethe nu de langst regerende Europese monarch.

Naast de Denen namen de Zweedse koning Carl en zijn vrouw koningin Silvia plaats. Zij werden gevolgd door de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Willem-Alexander nam, net zoals onze koning, in 2013 plaats op de troon, maar omdat de voormalige Nederlandse koningin Beatrix er ook bij was, kregen zij naar alle waarschijnlijkheid voorrang.

Hetzelfde principe werd vermoedelijk toegepast voor de tweede rij. Daar zaten de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia. Felipe werd pas koning van Spanje in 2014, maar zijn vader oud-koning Juan Carlos was mee naar Londen afgezakt. Naast hen zat de Noorse koning Harald en koningin Sonja.

Op de derde rij mocht ons vorstenpaar plaatsnemen naast groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg en prins Albert en prinses Charlene van Monaco.

LEES OOK. Volle parken, lege pubs: zo beleefde onze man in Londen de historische begrafenisdag van de Queen

 ©  AFP

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners