©  Frederik Beyens

Koffie, lunch of diner: 12 x lekker eten en drinken rond het KMSKA

Nu het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten eindelijk weer de deuren opent, lokt ons weekendmagazine citta je er alweer naar buiten om in de buurt iets te eten of te drinken. De Leopold De Waelplaats zit barstensvol toffe adresjes, maar wij sturen je ook graag eens het hoekje om.

Marlies Beckers

Koffie

1. Revista

Niet voor niets is Revista Spaans voor magazines. Hier liggen stapels magazines netjes uitgestald om in te bladeren terwijl je op je museumdate wacht. Daarnaast is het zaakje al 16 jaar een vaste koffiewaarde op het Zuid. Met zijn zalige terras en charmante bediening was het een van de eerste koffiebarretjes in Antwerpen. Ook plakkers komen hier aan hun trekken, want Revista transformeert tegen de avond naar een aperobar.

Karel Rogierstraat 47

2. Vitrin

Wie voorbij Revista naar de Marnixplaats wandelt, stoot er op Vitrin. Die naam mag je voor waar aannemen, want je zit er letterlijk achter een raam. Vitrin was een van de pioniers die de Marnixplaats hip maakte en er Aperol Spritz in fancy glazen aanbood. Je drinkt er niet enkel cappuccino, maar ook nitro-infused koffie van het Gentse Uphill. Door stikstof aan koude koffie toe te voegen, krijgt die een romige smaak. Vanaf de namiddag nemen de pintjes het over van de koffie. Het terras vormt je ideale uitvalsbasis om bekend volk te zien passeren.

Marnixplaats 14

3. Coffee & Vinyl

Coffee & Vinyl is zo’n plekje waar je bijna vergeet dat er koffie geschonken wordt. Hier draait het om muziek waardoor (inter)nationale muzikanten hier ook wel eens de revue passeren. Je kan er snuisteren tussen oude platen of je eigen collectie te koop aanbieden. Er hangt een leuke sfeer waarbij niks moet en je de tijd uit het oog verliest. Laat de uren verglijden of zet een alarmpje als je op tijd in het museum wilt zijn.

Volkstraat 45

Coffee & Vinyl. ©  RR

Lunch

1. Album

Barista Toon Craen stampte in een ver verleden nog Broer Bretel op het Eilandje uit de grond. Voor zijn minimalistische ontbijt- en lunchzaak Album ging hij in zee met Joris Gielen, die zijn strepen al verdiende in restaurant Veranda. De creatieve bereidingen zijn wonderlijk, licht én vooral ontzettend lekker. Neem een grote tas mee zodat je er nog een huisgebakken, onovertroffen zuurdesembrood in kan stoppen voor thuis.

Vlaamsekaai 6

Album. ©  RR

2. Murni

Pal tegenover het museum zit Murni, een ideaal adres voor wie de gezonde tour wil opgaan. De borden stromen over van verse, kleurrijke groenten, zaden en peulvruchten. Hier staat occasioneel vlees op de kaart, maar liever geef je je over aan vullende vegetarische of zelfs veganistische gerechten. Wij lunchen hier het liefst, maar ook een groot fruitontbijt of een dinertje met Midden-Oosterse toets kan hier.

Leopold de Waelplaats 10

Murni. ©  Joris Herregods

3. MOSS

Het profileert zich als ontbijtrestaurant, maar gelukkig zijn de gerechten bij MOSS zo rijk en gul dat je ze ook later op de dag met plezier bestelt. Of je nu kiest voor een pastramisandwich of een bordje samenstelt met lekkers uit de toog, bereid door chef Dennis Broeckx, je broodje is sowieso gebakken. Neus terwijl je wacht ook even tussen alle vrolijke en originele producten die MOSS in zijn frisse interieur etaleert.

Volkstraat 11

Drankjes

1. Tannin

In deze urban winery wordt er niet aan tralala gedaan. Hier draait het om samenzijn, ambiance én een gevarieerde wijnselectie. De focus van de Thaise sommelier en eigenaar Tawat ligt vooral op Europese wijnen, maar er zijn ook enkele interessante flessen uit de nieuwe wereld te ontdekken. Het enige gevaar luidt dat je er mogelijks te lang blijft hangen, maar dan zijn er leuke, kleine gerechtjes die je uit de nevel halen.

Volkstraat 50

Tannin. ©  Axelle

2. Divin by Sepi

Al ettelijke jaren runt de Iraanse sommelier Sepideh Sedaghatnia gastrobar Divin. Haar keukenteam bereidt Belgische producten op Iraanse wijze én daarbij serveert Sepi met veel schwung telkens een bijpassend glas wijn. Maar je kan er ook omgekeerd kiezen uit een van de 1500 wijnen en er een klein gerechtje om te delen bij nemen. Een heerlijk stijlvolle plek om de vele kunstindrukken op je te laten indalen.

Verschansingstraat 5-7

Sepideh Sedaghatnia. ©  Jan Van der Perre

3. BelRoy’s Bijou

Je hoeft niet ver te zoeken vanwaar de naam komt: mixologists Ben Belmans en Dieter Van Roy zijn eigenaars van dit juweeltje van een cocktailbar. In een donker en sfeervol kader, even klassevol als de outfits van de bartenders, geniet je er van premium cocktails zoals een James Bond’s Vesper Martini. BelRoy’s werkt enkel met onbehandeld fruit en zelfs de ijsbollen vormen de perfecte match voor jouw drink.

Graaf van Egmontstraat 20

Diner

1. Den Artist

Dit monument konden we onmogelijk links laten liggen. Niet enkel omwille van het ongelooflijk lekkere stoofvlees, maar ook voor de sfeer en het authentieke interieur dat je even in Parijs doet wanen. In brasserie Den Artist schuif je van ’s morgens tot ’s avonds aan voor verzorgde Belgische klassiekers en eet je tussen locals en lui die komen klinken op een zopas afgesloten zakendeal. Vanop het terras heb je een eersteklas uitzicht op het museum.

Museumstraat 45

2. Lewis

Restaurant Lewis kijkt uit op de zijkant van het museum en palmt met zijn gezellig terras de hele hoek van de straat in. In dit voormalig rendez-voushotel kookt de ingeweken Kempenaar Thomas Snijders al drie jaar op zijn eigen, swingende wijze. Verwacht je niet aan ‘afgelikte’ bordjes, maar aan mooie producten gelift met delicate zuurtjes. Het ruwe interieur, de vlotte bediening en de aanwezige muziek maken van Lewis pure rock-’n-roll.

Schildersstraat 25

Lewis. ©  Joris Herregods

3. 5 Flavors Mmei

Tot twee maal toe werd Michael Leung Aziaat van het jaar bij Gault&Millau, maar velen weten nog steeds niet dat dit topadres verhuisde van Chinatown naar het Zuid. Zijn dimsums zijn nog beter dan in zijn vroegere zaak Fong Mei. Grappige gezichtjes kleuren elk hapje en er zijn ook vegetarische varianten. Of je nu een volledig menu neemt of enkel een portie dikke udonnoedels waar de saus rijkelijk vanaf druipt, bij 5 Flavors Mmei stap je altijd goedgemutst buiten.

Volkstraat 37

5 Flavors Mmei ©  Marie Monsieur