©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Strijdvaardig Beerschot wint in Virton: “De spelersgroep had zo’n zege op karakter nodig”

Beerschot heeft in en tegen Virton een zwaar bevochten driepunter gepakt. De Kielse Ratten bogen na de pauze een vroege 1-0 achterstand om in een zege (1-2) en springen daardoor naar een gedeelde tweede plaats in de stand, al kan Lommel later op de avond nog over Beerschot wippen.

Koen Frans

Beerschot startte in Virton in een 3-5-2 met daarin ook drie nieuwe namen in vergelijking met vorige week. De geschorste Dante Rigo werd vervangen door Andi Koshi, Thibaud Verlinden en Thibo Baeten waren hun plaats kwijt aan Marco Weymans en Nökkvi Thórisson. Voor de nieuwe IJslandse spits was het zijn eerste basisplek bij Beerschot.

De bezoekers waren aanvankelijk baas in het meest zuidelijk gelegen stadje van het land, thuisploeg Virton loerde op de counter. Na een handvol minuten kopte Jan Van den Bergh een vrije kopkans op verdediger Jonas Vinck. Aan de overkant kreeg Hakim Abdallah twee kansjes, zonder succes. Bij zijn derde kans was het wél raak. Ilias Sebaoui liet zich te makkelijk aftroeven door Vinck en via twee tussenstationnetjes belandde de bal uiteindelijk bij Abdallah, die van dichtbij niet meer kon missen. Nadien kreeg ook Thórisson een aantal kansjes, maar de jonge IJslander miste kracht en scherpte in de afwerking. De gevaarlijkste poging kwam opnieuw van Abdallah. Bill Lathouwers ranselde de kopbal van de ex-spits van Lierse K uit zijn doel.

Beerschot lag absoluut niet onder tegen het stugge Virton, maar de 1-0 tussenstand halfweg was ook niet helemaal gestolen voor de thuisploeg. “Het was geen mooie eerste helft, maar wel enorm intens. Ik heb het hier nooit anders geweten”, sprak matchwinnaar Jan Van den Bergh na de match. “Met Heist en Beerschot heb ik hier altijd veldslagen moeten uitvechten. En als je tegen Virton op achterstand komt, dan weet je dat het heel moeilijk wordt.”

Invaller Baeten doet match kantelen

Halfweg liet Wieland middenvelder Koshi in de kleedkamer voor aanvaller Thibo Baeten en dat rendeerde vrij snel. De topschutter van de ploeg knikte acht minuten na de pauze een prima voorzet van Weymans voorbij Thomas Vincensini: 1-1. Drie minuten later moest de thuisdoelman alles uit de kast halen om een own-goal van ploegmaat Matteo Perri te verijdelen. “Of we het vreemd vonden dan Thibo op de bank startte? Nee, dat is een keuze van de coach. Maar we weten wel dat hij op elk moment iets gevaarlijks kan doen. Thibo was in deze match misschien wel ons geheim wapen”, aldus Van den Bergh.

 ©  BELGA

LEES OOK. ONS OORDEEL. Invaller Baeten is opnieuw cruciaal, Van den Bergh bekroont sterke prestatie met winning goal

De match was na de snelle gelijkmaker wel volledig aan het verwateren. Tot Thórison aan de ene kant wat meeval miste in de afwerking en Virton in de daaropvolgende corner op de tegenstoot de onderkant van de lat trof via invaller Souleymane Anne. De thuisaanhang schoot plots wakker. Maar bij de volgende tegenprik kopte Jan Van den Bergh, die intussen was opgeschoven naar het middenveld, een voorzet van Baeten voorbij Vincensini: 1-2.

Met de moed der wanhoop ging Virton nog op zoek naar de gelijkmaker, tevergeefs. De jonge ploeg van Beerschot hield het hoofd koel en trok de zwaar bevochten zege over de streep. Daardoor springt het in de stand naar een voorlopige gedeelde tweede plaats, op twee punten van leider Lierse K. Al kan Lommel later op de avond nog over Beerschot wippen. “Vorige week kregen we applaus na een nederlaag, dit keer wilden we onze fans iets teruggeven. Voetbaltechnisch zijn we misschien wel de beste ploeg van de reeks. Maar in deze match was dat van geen tel. Vandaar ook de keuze van de coach om mij op te schuiven naar het middenveld: we moesten meer duels winnen en oorlog maken. Ik kan ook opduiken in de zestien als het nodig is. Zo kon ik met een gelukje de 1-2 scoren. Die tweede plaats? Daar kijken we niet naar. We zijn vooral blij dat we karakter hebben getoond en hier een achterstand hebben kunnen ombuigen in een overwinning. Dat had deze spelersgroep nodig”, besloot Van den Bergh.

LEES OOK. REACTIES. Wissels van Wieland lonen voor Beerschot: “De invallers waren top”

 ©  BELGA

 ©  BELGA

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners