Minstens tien doden in Italië na zware regenval en overstromingen

Bij zware regenval en overstromingen in de omgeving van Ancona, een stad aan de Adriatische kust van Italië, zijn volgens de Italiaanse burgerbescherming minstens tien mensen om het leven gekomen. In de gelijknamige provincie, in de regio de Marken, zijn vrijdagochtend nog vier mensen vermist. De combinatie van aanhoudende droogte en plotse, hevige regenval ligt aan de oorzaak van de overstromingen.

jvhBron: BELGA

In de nacht van donderdag op vrijdag trachtten reddingswerkers, onder wie 180 brandweerlieden en krachten van de burgerbescherming, mensen in de getroffen gebieden in veiligheid te brengen. Volgens de burgemeester van Barbara zijn een 8-jarig meisje en haar moeder nog vermist, evenals een jongen die bij zijn moeder in de auto zat. Zijn moeder werd gered door brandweerlieden, maar het kind werd meegesleurd door de kracht van het water, berichten de persagentschappen Ansa en AGI.

 ©  © EPA-EFE

Door de schade viel de elektriciteit op veel plekken in de provincie regelmatig uit, net als de mobiele en telefoonnetwerken. Mensen die langs de river Misa wonen, werd aangeraden hun huizen te verlaten of zich op hogere verdiepingen te begeven. De hulpdiensten hadden donderdag reeds de bewoners van de kuststad Senigallia opgeroepen om zich naar hoger gelegen gebieden te begeven. Massimo Olivetti, burgemeester van Senigallia, besliste dat scholen, kinderdagverblijven, sportfaciliteiten en openbare instellingen gesloten zijn tot zaterdag.

 ©  © EPA-EFE

Volgens het provinciebestuur van Ancona zijn de overstromingen te wijten aan aanhoudende regenval sinds donderdagnamiddag. Na maanden van droogte viel er volgens meteorologen op een paar uur tijd even veel regen als gebruikelijk in een half jaar. “Zo’n regenval kon niet worden voorzien”, zegt Stefano Aguzzi van de burgerbescherming van de Marken. De president van de Marken, Francesco Acquaroli, sprak op Facebook van een “zeer ernstige meteorologische crisis” die leidt tot grote bezorgdheid.

 ©  © AFP

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten