©  REUTERS

Turkse president Erdogan waarschuwt Griekenland na ruzie over luchtruim: “We kunnen plots tijdens de nacht komen”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Griekenland zaterdag gewaarschuwd dat het een “hoge prijs” zal moeten betalen als het doorgaat met wat Ankara beschouwt als schendingen van het Turkse luchtruim boven de Egeïsche Zee.

evdgBron: BELGA

“Hé Griekenland, kijk eens naar je geschiedenis. Als je te ver gaat, zal de prijs hoog zijn”, verklaarde Erdogan tijdens een expo van defensiesystemen. Hij verwees daarmee naar Turkse beweringen dat Griekenland met zijn luchtafweer enkele Turkse F-16’s in het vizier had genomen die op missie waren boven de Egeïsche Zee en het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Volgens de regels van de NAVO, waar beiden landen deel van uitmaken, zou dat neerkomen op een “vijandige actie”, luidde het vorige week al.

De Turkse toestellen zouden volgens het door de overheid gecontroleerde persagentschap Anadolu “lastig gevallen” zijn door het Griekse S-300-luchtafweersysteem op Kreta terwijl ze in feite door het internationaal luchtruim vlogen. Athene verwerpt die bewering.

De spanningen tussen Griekenland en Turkije lopen de jongste tijd opnieuw op als gevolg van een reeks disputen, met wederzijdse beschuldigingen van schendingen van elkaars luchtruim als meest gevoelige kwestie. Turkije beweert ook dat Griekenland zijn eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee illegaal bewapent, wat verboden is volgens verschillende verdragen. Griekenland zegt dan weer dat zijn soldaten schepen moeten afweren die afkomstig zijn van de Turkse westkust.

“Uw bezetting van de eilanden is voor ons niet bindend. We zullen te gepasten tijde doen wat nodig is. En zoals wordt gezegd, we kunnen plots, tijdens de nacht komen”, zei Erdogan zaterdag, zonder in detail te treden.

In 2020 kon een militaire confrontatie tussen Ankara en Athene maar nipt vermeden worden. Toen stond een ruzie over boringen naar olie en gas in de oostelijke Middellandse Zee centraal.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners