Bert Van Heupen, Jo Leysen en Hylke de Jonge van AZ Turnhout met nierpatiënt Jan Adriaensen en burgemeester Marc Van Aperen van Hoogstraten in het nieuwe nierdialysecentrum. © Ronny van den Ackerveken

Nierdialysecentrum in zorgcampus ’t Gastenhuys betekent tijdsbesparing voor patiënten: “Volgend jaar ook andere medische raadplegingen aanbieden”

Hoogstraten, Turnhout -

De nieuwe zorgcampus ’t Gastenhuys in Hoogstraten breidt vanaf 19 september uit met een nierdialysecentrum. AZ Turnhout heeft in de Kempen al externe centra voor nierdialyse, maar Hoogstraten is het eerste dat niet aan een fysiek ziekenhuis is gekoppeld. Op termijn gaat AZ Turnhout ook consultaties doen in Hoogstraten.

Ronny van den Ackerveken

Na Turnhout, Mol en Geel is Hoogstraten het vierde nierdialysecentrum in de Kempen. “Er is een heel traject aan voorafgegaan, maar nu kunnen we hier in de regio de zorg dichter bij de patiënten brengen”, vertelt gedelegeerd bestuurder Jo Leysen van AZ Turnhout. “We beschikken in het dialysecentrum ook over een aantal consultatieruimten. Artsen van gynaecologie, cardiologie en neurochirurgie kunnen daar in de toekomst ook raadpleging houden. Zo kunnen de inwoners van en rond Hoogstraten over enkele maanden voor bepaalde zaken vlak bij huis terecht bij een medisch specialist.”

In het nierdialysecentrum van Hoogstraten staan acht bedden. “Dat het niet gekoppeld is aan een fysiek ziekenhuis betekent wel extra uitdagingen”, zegt hoofdverpleegkundige Bert Van Heupen. “We openen het centrum in eerste instantie drie halve dagen per week. Als er daarna genoeg patiënten zijn, en natuurlijk ook voldoende personeel, gaan we in een volgende fase voor 2 shiften. Dan kunnen in Hoogstraten wekelijks zestien mensen behandeld worden.” Verpleegkundigen die zich geroepen voelen om te werken in Hoogstraten, kunnen solliciteren bij AZ Turnhout.

Sociaal probleem

Een patiënt moet gemiddeld drie keer per week naar de dialyse komen. “Bij nierfalen is de werking van de nieren zo ernstig beperkt dat de nierfunctie moet worden overgenomen”, legt nierspecialist Hylke de Jonge van AZ Turnhout uit. “Tijdens de dialyse wordt het bloed van de patiënt gezuiverd en het teveel aan vocht verwijderd met behulp van een kunstnier in een machine. Vervolgens krijgen de patiënten hun gezuiverd bloed terug. Elke sessie duurt gemiddeld vier uur. Een behandeling dichter bij huis is daarom een verbetering voor patiënten uit de regio Hoogstraten.”

In het nierdialysecentrum staan acht bedden. © Ronny van den Ackerveken

Jan Adriaensen (58) uit Rijkevorsel is blij dat hij binnenkort in Hoogstraten terechtkan voor zijn nierdialyses. “Een dialyse is een sociaal probleem. Voor een behandeling in Turnhout ben ik anderhalf uur onderweg. Ik kan nog zelf met de auto rijden, maar voor meer dan 80% van de patiënten is dat niet het geval. Die moeten een taxi nemen en zijn vaak nog langer onderweg. Het nierdialysecentrum in Hoogstraten komt daarom goed uit. Een behandeling van vier uur is lang, maar het zorgpersoneel doet zijn taken uitstekend.”

Voor burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft) is het dialysecentrum ook belangrijk voor de verdere uitbouw van ’t Gastenhuys. “Er zijn samen met zorgpartners al diensten gehuisvest voor onder andere kinderen, geestelijke gezondheid en kwetsbare gezinnen. Nu komt er nog medische zorg bij.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners