De doorgang voor minder mobiele mensen naar de perrons 2 en 3. © rr

Eerste tien jaar nog geen liften in Liers treinstation: “Federale regering laat stad en haar minder mobiele reizigers vallen als een baksteen”

Lier -

De NMBS maakt de perrons van het treinstation in Lier ten vroegste in 2033 toegankelijk met liften. Dat zegt Kamerlid Bert Wollants (N-VA), die deze informatie van het spoorwegbedrijf verkreeg. Dat staat in schril contrast met eerdere verklaringen van minister Georges Gilkinet (Ecolo).

Chris Van Rompaey

De federale minister van Mobiliteit antwoordde namelijk eind vorig jaar aan Wollants dat hij voorstelde om de toegankelijkheid in Lier te realiseren tussen 2027 en 2030. “Als reactie op een uniek, gezamenlijk initiatief van alle Lierse fractieleiders uit de gemeenteraad om de federale minister van Mobiliteit een gezamenlijk schrijven te richten, had Gilkinet het zelfs over een absolute beleidsprioriteit”, aldus Bert Wollants, die ook schepen van Mobiliteit in Lier is.

“Van de NMBS verneem ik nu dat er tot en met 2032 niets zal gebeuren. Sterker nog, ook daarna is er geen enkele garantie, want de NMBS geeft simpelweg aan dat er tot en met 2032 geen halve eurocent is uitgetrokken. Minister Gilkinet en de hele federale regering laten Lier en haar minder mobiele reizigers dus gewoon vallen als een baksteen.”

“In Lier raken mensen met een beperking enkel de trein op en af via een soort georganiseerd spoorlopen tussen de treinen in. Eigenlijk schuift de minister dit project gewoon door. Niet eens naar de volgende regering, maar zelfs naar die daarna. De boodschap van minister Gilkinet is dan ook glashelder: op hem hoeven ze in Lier niet te rekenen”, besluit Wollants.

Beheerscontracten

NMBS-woordvoerder Bart Crols reageert: “Momenteel lopen de onderhandelingen over de nieuwe beheerscontracten tussen de federale overheid, Infrabel en NMBS voor de periode 2023-2032. Wij hebben geen zicht op de financiële middelen die voor de periode aan beide ondernemingen worden toegekend. Daarom kunnen wij ons op dit moment ook nog niet engageren voor nieuwe projecten en logischerwijze dus ook geen timings naar voren schuiven.”

“Voor Lier zijn eerder potentiële projecten over de autonome toegankelijkheid van het station en de renovatie van het stationsgebouw voorgesteld. Er zullen daadwerkelijk werken plaatsvinden in Lier in de betrokken periode, maar de omvang van deze werken is dus op dit moment nog niet duidelijk”, aldus Bart Crols.

Intriest

Carla D’Hulst, voorzitster van de Lierse Advies voor Toegankelijkheid, reageert teleurgesteld op het nieuws. “Het is echt intriest dat we nu nog eens tien of elf jaar moeten wachten om op een gemakkelijke manier in Lier tot aan de treinen te geraken. Al die jaren moeten we dus over de sporen naar de perrons, onder begeleiding uiteraard, maar toch omslachtig. Het is al de zoveelste keer dat die aanpassingen aan het Lierse station worden uitgesteld.”

“Omslachtig omdat je natuurlijk eerst je treinrit telefonisch drie uur op voorhand moet aanvragen. De NMBS stuurt dan iemand met de auto naar het station die je over de sporen en de trein in helpt. Dat gebeurt uiteraard onder de nodige veiligheidsmaatregelen. Zo moet de begeleider wachten tot hij telefonisch een ‘go’ krijgt, wat soms tot een kwartier kan duren. In de zomer is dat niet erg, maar als het regent of het heel koud is, is dat toch minder plezierig.”

We wilden ook graag een reactie van minister Georges Gilkinet, maar zijn woordvoerder verwees ons door naar de NMBS. (cvr)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten