Het Netekanaal in Lier: het voorgestelde tracé van de drinkwaterleiding bevindt zich hoofdzakelijk in de omgeving van het Netekanaal. © De Vlaamse Waterweg nv

Openbaar onderzoek over aanleg nieuwe drinkwaterleiding tussen Viersel en Walem gaat van start

Lier, Duffel, Nijlen, Sint-Katelijne-Waver -

De Vlaamse overheid wil een nieuwe drinkwaterleiding aanleggen op het grondgebied van Zandhoven, Nijlen, Lier en Sint-Katelijne-Waver. Daarvoor is eerst een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan nodig. Het openbaar onderzoek over het ontwerp van dit GRUP loopt van 30 augustus tot 28 oktober.

Chris Van Rompaey

In het kader van de toenemende droogte moet op korte termijn de drinkwatervoorziening in Vlaanderen versterkt worden. De waterbedrijven Pidpa en Water-link sloten in 2018 een samenwerkingsovereenkomst om de leveringszekerheid van drinkwater te versterken en tegelijkertijd het energieverbruik van grote watertransporten duurzaam te verminderen.

“Hiervoor willen beide waterbedrijven tegen 2023 een nieuwe drinkwaterleiding realiseren met grote doorvoercapaciteit tussen de noordelijke productiecentra aan het Albertkanaal en het productiecentrum van Walem (Mechelen) en bijbehorende toevoerdrinkwaterleidingen”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Vlaams Departement Omgeving.

Vergunningen

“Om een grote drinkwaterleiding met een diameter van 90 centimeter te kunnen aanleggen, hebben de betrokken intercommunales vergunningen nodig. Die kunnen ze pas aanvragen als via een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) op de plannen in ruimte voorzien is voor die leiding. In het GRUP ‘Drinkwaterleiding Viersel-Walem’ wordt de tracékeuze beschreven. In tegenstelling tot eerdere plannen vermeldt het GRUP alleen een drinkwaterleiding. Er wordt in dit plan dus niet in ruimte voorzien voor eventuele andere leidingen”, benadrukt Brigitte Borgmans

Infomarkten

Meer info over het ontwerp GRUP Drinkwaterleiding Viersel-Walem is beschikbaar in het stadskantoor van Lier en in de gemeentehuizen van Nijlen, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Rumst en Zandhoven. De Vlaamse overheid organiseert ook nog twee infomarkten: in Duffel in de bibliotheek op maandag 3 oktober en in Nijlen in het gemeentehuis op dinsdag 18 oktober, telkens van 15 tot 20.30u.

Iedereen kan tot en met 28 oktober schriftelijk suggesties of opmerkingen indienen op het ontwerp GRUP. Dat kan digitaal of in de genoemde gemeentehuizen.

grups.omgeving.vlaanderen.be/r/drinkwaterleidingvierselwalem

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Zandhoven in als startgemeente.

Nu in het nieuws