Directeur Patrick Heremans van de Herentalse groep katholieke secundaire scholen (kOsh) heeft nog elf vacatures te vullen tegen 1 september. © Mia Uydens

Scholen proberen gaten in personeelsbestand te vullen: “De klassieke knelpunten zijn de vakken wiskunde en Frans”

Kempen -

Het lerarentekort blijft ook de secundaire scholen in de Kempen parten spelen. Vooral voor vervangende opdrachten of voor vakken als wiskunde en Frans is het moeilijk om kandidaten te vinden.

Hans Otten, Tommy Maes

Over precies een week rinkelt in alle scholen de bel weer. Niet alleen in het lager onderwijs, maar ook in de secundaire scholen moeten directies alle zeilen bijzetten om tegen de start van het nieuwe schooljaar alle personeelsposten ingevuld te krijgen. Niet alleen is de personeelspuzzel in het middelbaar onderwijs nog complexer dan in de basisscholen, de gecontacteerde directeurs sommen ook een heleboel uiteenlopende redenen op waarom het zo moeilijk is om voldoende mensen te vinden.

Zo ziet de scholengroep van het katholiek onderwijs in Herentals (kOsh) zich momenteel nog geconfronteerd met gaten in het personeelsbestand. “Uit de vele sollicitatiegesprekken van de voorbije weken hebben we voor onze verschillende secundaire scholen 25 nieuwe starters kunnen halen”, zegt directeur Patrick Heremans van kOsh. “Maar daar staat tegenover dat we nog altijd elf open vacatures hebben. We hopen dat we die tegen 1 september ingevuld krijgen. We merken wel dat wanneer het om tijdelijke vervangingen gaat, kandidates veel sneller geneigd zijn om niet toe te happen. Ze willen afwachten of ze elders een voltijdse opdracht kunnen krijgen. Vroeger zouden ze daar wel toegehapt hebben.”

LEES OOK. Directeurs met handen in het haar één week voor start van schooljaar: “Personeel zoeken is het enige wat ik nog doe”

Wiskunde en Frans

Die ervaring leeft ook bij de scholen van scholengroep KSOM in Mol (Campus Rozenberg, Campus Sint-Paulus, Campus Sint-Jan Berchmans en Campus Sint-Lutgardis). “De voltijdse vacatures die we hebben uitgeschreven, zijn nagenoeg volledig ingevuld”, zegt algemeen directeur Mario Hannes. “Bij de onvolledige uren wordt het wel een uitdaging om alles ingevuld te krijgen.”

Maar ook voor sommige jobaanbiedingen voor een volledig schooljaar blijft het een zware zoektocht naar leerkrachten. “De klassieke knelpunten zijn de vakken wiskunde en Frans, maar dat is een hardnekkig probleem dat zich al enkele jaren stelt”, zegt Patrick Heremans van kOsh. “Maar we hebben bijvoorbeeld ook een tijdelijke vervangende functie voor aardrijkskunde waar maar niet op gereageerd wordt.”

Stresserende puzzel

“Bij ons blijven vakken als Nederlands, wiskunde en Frans een jaarlijks terugkerend probleem”, zegt algemeen directeur Greet Desair van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout. “Om dat lerarentekort op te vangen, proberen we met puzzelstukken te schuiven. Dat kan door leerkrachten ook op een ander vak in te zetten. Vorig jaar hadden we geluk dat we verschillende mensen vonden die bezig waren in hun lerarenopleiding. Die mogen echt lesgeven in plaats van bijvoorbeeld stage te lopen, maar je kan die wel maximaal een halftijdse opdracht geven. Ze worden wel enkel betaald volgens hun diploma secundair onderwijs, omdat ze hun lerarendiploma nog niet gehaald hebben.”

Volgens Desair is het stresserend dat de personeelspuzzel pas kort voor de aanvang van het schooljaar definitief gelegd kan worden. “Leerlingen mogen in onze ASO-school tot laat in augustus kiezen welke richting ze willen volgen. Zo blijkt dat een bepaalde richting populairder is dan we hadden verwacht, zodat we een klas in twee moeten splitsen. Maar dan heb je wel extra mensen nodig. Daarnaast zijn er ook leerkrachten die pas aan het eind van de vakantie vertellen dat ze niet terugkomen.”

Dichter bij huis

In de school van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) in Geel lijkt de puzzel een week voor de nieuwe schoolstart volledig klaar te zijn. Mede dankzij leerkrachten die extra uren willen kloppen en anderen die de files beu zijn. “Verschillende voltijdse leerkrachten hebben zelf aangeboden om extra uren te kloppen zodat de gaten gevuld geraken”, zegt directeur Nancy Verbeke van GO! Geel. “Daarnaast hebben we verschillende nieuwe collega’s die voordien in bijvoorbeeld Mechelen, Antwerpen of Brussel les gaven, maar dichter bij huis willen werken. Goed voor ons, maar ik vind het tegelijk ook vervelend dat hun vroegere scholen nu met de problemen zitten. Want omgekeerd hebben wij ook drie leerkrachten die voor een andere school kozen die dichter bij hùn woonst is.”

LEES OOK. Tatiana (23) zoekt wanhopig job als leerkracht en schakelt Facebook in: “Van lerarentekort heb ik nog maar weinig gemerkt”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners