Archiefbeeld. ©  DVH

Pleziervaart vanaf maandag niet meer mogelijk op deel van de Vlaamse waterwegen

Vanaf maandag is de pleziervaart niet meer mogelijk op waterwegen met zeer weinig of geen beroepsvaart. Pleziervaartuigen zullen immers enkel nog samen met schepen van de beroepsvaart door de sluizen kunnen, zo meldt waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg vrijdag. Concreet zullen op bijvoorbeeld de Dender opwaarts van Aalst of het kanaal Ieper-IJzer helemaal geen plezierboten meer kunnen varen. In het Gentse gaat het om verschillende sluizen.

Bron: Belga

De beslissing viel donderdag na het overleg van de droogtecommissie. Ze gaat maandag in, zodat plezierboten nog tot zondag geschut worden aan de sluizen, volgens de reeds geldende beperkingen, om indien nodig de thuisjachthaven te bereiken.

De waterbesparende maatregel is ingegeven door de aanhoudende droogte en warmte in de zomer en het droge voorjaar. Daardoor is de waterafvoer van de Vlaamse waterwegen zeer laag. De neerslag van de voorbije dagen en de nog verwachte regenval zal geen zoden aan de dijk zetten voor een voldoende herstel van de watervoorraden, aldus de waterwegbeheerder.

“Om zo goed mogelijk om te gaan met de beschikbare waterhoeveelheden werden op de Vlaamse waterwegen al een aantal operationele maatregelen ingevoerd, zoals het terugpompen van schutwater, beperken of verbieden van watercaptaties, invoeren van zuinig schutten ... Gezien de huidige situatie zijn deze maatregelen onvoldoende”, legt De Vlaamse Waterweg de nieuwe maatregel uit in een bericht aan de recreatieve schippers.

“Na de droogtecommissie is beslist dat de pleziervaart enkel nog door sluizen kan, samen met beroepsvaart. Afhankelijk van waar er beroepsvaart is, heeft dat een impact”, verduidelijkt woordvoerster Liliane Stinissen. “De kleinere kanalen waar geen beroepsvaart is, worden niet geschut.”

Wachttijden reëel

Omdat er geen beroepsvaart is, zullen plezierboten niet meer geschut worden aan of op de Gravensluis (kanaal Plassendale-Nieuwpoort), het Kanaal Bossuit-Kortrijk (sluis 9-10-11), de Dender (opwaarts sluis Aalst), het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, het Lokanaal, het Kanaal Ieper-IJzer, de Sluis Schipdonk (afleidingskanaal Leie) en de Verbinding Ringvaart naar kanaal Gent-Terneuzen via Gent (Brusselsepoortsluis, Scaldissluis, Sint-Jorissluis, Tolhuissluis).

Aan of op volgende punten zijn lange wachttijden reëel door de beperkte afmetingen van de sluizen en/of de beperkte trafiek van de beroepsvaart: Kanaal Bocholt-Herentals, Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, Zuid-Willemsvaart, Kanaal Briegden-Neerharen, Dijle, Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, IJzer, Dender (sluis Aalst), Kanaal Leuven-Dijle en het Kanaal naar Charleroi.

Buiten de ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden, zijn er nog de ‘groene’, waar de jachten en dies meer samen met de vrachtschepen door de sluis kunnen. Het gaat om het Albertkanaal, het Zeekanaal Brussel-Schelde, het Netekanaal, de Bovenschelde, de Leie, het Kanaal Gent-Oostende, de Verbindingssluis aan het Boudewijnkanaal, de Ringvaart, het Kanaal Bossuit-Kortrijk (behalve sluis 9-10-11), het Kanaal Roeselare-Leie en de Dender, afwaarts van de sluis in Aalst.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners