Stadsgids Tanguy Ottomer: “Niet eerste brand in Boerentoren, stalen constructie die niet kapot te krijgen is”

Antwerpen -

De brand die uitbrak in de Boerentoren blijkt zeker niet de allereerste te zijn. Zo doorstond de wolkenkrabber er al twee in de jaren 50 en een in de jaren 70. “De Boerentoren heeft al veel meegemaakt”, weet Tanguy Ottomer, stadsgids in Antwerpen.

Saar Van Olmen

LEES OOK. Hevige brand in Boerentoren na klein uur volledig geblust, oorzaak wordt nog onderzocht

Het was de allereerste wolkenkrabber van het Europese continent. Zo staat het ook geschreven in de Empire State Building in New York: de Boerentoren, een gebouw van enorme waarde voor de stad Antwerpen. “Ik ben blij dat Fernand Huts het gekocht heeft”, laat de stadsgids weten. “Ik heb het gevoel dat het gebouw eindelijk weer tot de Antwerpenaar zal behoren.”

Ondanks de waarde van het gebouw, heeft de stalen constructie al heel wat meegemaakt. “Sinds vandaag overleefde het gebouw vier branden. Twee in 1954 en eentje in 1976.” Daar viel de schade best mee volgens de stadsgids. “De binnenkant hebben we zelf vernield. Het prachtige art-deco-interieur werd weggehaald toen de toren tien meter werd verhoogd in de jaren 70.”

 ©  ‘Stad van vroeger’, Felixarchief

Aanvallen

Niet alleen branden, maar ook aanvallen kregen de Boerentoren niet klein. In september 1944 kreeg het 50 granaatinslagen te verwerken. En in januari 1945 sloeg een V2-bom een gat in het gebouw. “Ik weet nog dat mijn grootmoeder vertelde dat dat gat gigantisch was”, zegt Ottomer. “De mensen die toen achter hun typemachine zaten, vlogen letterlijk naar achter. Pas een paar uur na de impact, stortten de gebouwen waar nu de Base shop staat volledig in.” Maar de stalen constructie bleef bestaan. “Het is een constructie die duidelijk niet kapot te maken is.”

De brand in de Boerentoren is ondertussen onder controle. “Laten we het vooral snel verteren”, zegt Ottomer. “Niemand wil een brand meemaken natuurlijk, maar gelukkig is het in dit stadium gebeurd, en niet vijf jaar later wanneer het afgewerkt zou zijn.”

LEES OOK. Eigenaar Fernand Huts niet ongerust na brand in Boerentoren, die in 2028 opent voor publiek: “De pompiers hebben schitterend werk geleverd”

Bekijk hier het TikTok-filmpje van Tanguy Ottomer

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws