© Dirk Kerstens

Vaarwel hittegolf en welkom kerstsfeer, nieuwe winkel op Meir lokt verbaasde reacties uit: “Zijn ze nu helemaal zot geworden?”

Antwerpen -

Verwonderde blikken op de Antwerpse Meir donderdagvoormiddag. Terwijl de temperatuur voor het eerst sinds lang onder 30 graden bleef, doken de eerste kerstbomen op in de etalage van de vroegere P&C. De kerstwinkel It’s all about Christmas opent wellicht in de derde week van september.

Patrick Vincent

“Niet te geloven! Zijn ze nu helemaal zot geworden?” Die twee zinnen vatten min of meer de reacties samen van de talrijke en druk foto’s nemende voorbijgangers van huisnummer 31 op de Meir. Waar de Nederlandse families Peek en Cloppenburg de Antwerpenaar decennialang van semi-betaalbare kledij voorzagen, staan nu metershoge kerstbomen in de etalage.

Het is 17 augustus. Ons-Lieve-Vrouwke is nog maar net ten hemel gerezen en het stalleke voor de geboorte van hare kleine op 25 december staat al klaar. En dat terwijl de Heilige Guido van Anderlecht (12 september), de heilige Gummarus van Lier (11 oktober), de heilige Odrada van Balen (3 november) en – vooral – de heilige Nicolaas (6 december) voorlopig nog op hun kin kunnen kloppen.

Ah ja, It’s all about Christmas. En zo heet ook de winkelketen die het vroegere P&C-gebouw in volle zomer in kerstkleuren decoreert.

De kerstwinkel trekt grote aandacht op 17 augustus ©  Dirk Kerstens

Opening in september

“Ja, lekker vroeg, hè?” Raymond den Iseger lacht. Hij kent de verbaasde en vaak verontwaardigde reacties al lang, maar de zaakvoerder heeft er ook een goede uitleg voor. “Deze enorme ruimte van twee verdiepingen komt helemaal vol te staan. Het inrichten duurt ongeveer een maand. Nu zijn er al vijftien mensen aan de slag, vanaf maandag zijn het er dertig. We hebben heel veel kleine spulletjes bij. Het kost tijd om die allemaal uit te pakken en op hun plek te leggen. We hopen te openen in de derde week van september, of kort daarna.”

Ze beginnen er nú al aan omdat It’s all about Christmas dit jaar tien van deze winkels gaat inrichten. Niet alleen op de Meir. Het bedrijf, dat straks zijn achttiende Kerstmis viert, heeft zijn uitvalsbasis in de Achterhoek, een Nederlandse regio tegen de Duitse grens.

Ze zitten ook al vijf jaar in Wijnegem en hebben grote panden in Brussel, Maasmechelen en verschillende Duitse steden als Düsseldorf te vullen. Ze waren eerder al eens in Antwerpen. Tien jaar geleden zaten ze een seizoen wat verderop, in de Leysstraat.

De helft van de voorbijgangers kan het niet laten om in volle zomer al een foto of een selfie van de kerstsfeer op de Meir te trekken.  ©  Dirk Kerstens

22 kleuren en 16 thema’s

Wie naar webshops als kerstversiering.be surft, komt ook bij hen uit. Die webshops zijn het hele jaar door open, de grote pop-upwinkels telkens vijf à zes maanden. “Vanaf augustus komt de kerstverkoop online stilaan op gang”, zegt Raymond den Iseger.

“In de meeste gevallen gaat het dan om retailbedrijven die spullen aankopen voor hun etalages. De verkoop aan particulieren begint in oktober volle bak en in november en december is het volledig knallen. Op 26 december zakt alles in elkaar. Die stilte duurt maar een week, want in januari komen de koopjesjagers.”

Het bedrijf ontwerpt een groot deel van de producten zelf – van de kerstballen, over de kaarsen tot de onderzetters – en laat ze fabriceren in Azië in 22 kleuren en 16 thema’s.

“We beginnen altijd met de etalage”, zegt ontwerpster Irene. ©  Dirk Kerstens

Op de gevel van de winkel op de Meir staan nog de logo’s van de vorige pop-upstore die het pand tijdelijk betrok. “Daar komen straks die van ons te staan”, zegt Irene, de ontwerpster die de kerstbomen in de etalage versiert. “Maar voor we de rest van de winkel doen, beginnen we altijd met het aankleden van de etalage. Net omdat we weten dat iedereen er foto’s van neemt en er een mening over heeft.” Ze lacht.

En wie in de hitte over de Meir stapt, moet maar even denken dat hij in Brazilië, Zuid-Afrika of Australië zit. Daar kennen ze alles van kerst en tropische temperaturen.

Vele voorbijgangers kunnen hun ogen niet geloven. ©  Dirk Kerstens

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws