DISCUSSIE. Welke maatregelen moet de overheid nemen om de energiefactuur betaalbaar te houden?

De energieprijzen swingen de pan uit. Meer dan dubbel zoveel Belgen hebben problemen om hun energiefactuur te betalen, in vergelijking met vorig jaar. De Gezinsbond dringt daarom aan op nieuwe maatregelen om de factuur te verlichten. Maar, wat voor maatregelen zijn er nodig om de energiefactuur betaalbaar te houden?

red

“Heel wat gezinnen dreigen in de problemen te raken nu de energiefactuur nog maar eens hoger uitvalt”, dat zegt de Gezinsbond. Uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg blijkt dat de geschatte jaarfactuur voor elektriciteit voor een gemiddeld gezin stijgt naar 2.155 euro, voor aardgas naar meer dan 3.790 euro, of samen bijna 6.000 euro. Per maand komt dat neer op een bedrag van 500 euro voor energie.

LEES OOK. Gasprijs staat nog maar eens op recordhoogte: “Er is gewoon geen plafond meer”

Vooral gezinnen die niet in aanmerking komen voor het sociaal tarief dreigen in moeilijkheden te komen. “We dreigen in een situatie terecht te komen waarbij mensen in een westers ontwikkeld land in het midden van de winter in een kamer met een jas aan zullen moeten zitten”, zegt Anneke Blanckaert, woordvoerster van de Gezinsbond.

LEES OOK. Gezinsbond dringt aan op nieuwe maatregelen om energiefactuur te verlichten: “Geef mensen die te laat betalen geen intrest”

De huidige maatregelen die de regering nam, zoals een verlaging van het btw-tarief of een verlening van het sociaal tarief volstaan niet meer volgens de bond. “We vragen extra oplossingen aan de politieke wereld en aan de energieleveranciers”, aldus Blanckaert.

Welke maatregelen moet de overheid, volgens jou, nemen om de energiefactuur te verlichten?

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws