© Joris Herregods

Elfde Nacht van de Kerken stond in het teken van toenadering: van een Oekraïens theater naar een Antwerpse kerk

Antwerpen -

De elfde Nacht van de Kerken vorige zaterdag had als thema ‘oecumene: samen kerk’. In zowel rooms-katholieke als onder meer protestantse en orthodoxe gebedshuizen kon men terecht voor tentoonstellingen en rondleidingen. In de Sint-Michiel en Petruskerk op het Zuid gingen ze nog een stapje verder: daar vond een concert plaats met muziek uit verschillende christelijke riten.

Het initiatief kwam er niet toevallig want de katholieke kerk op de Amerikalei werd niet lang na de Russische inval in Oekraïne ingericht als onthaalcentrum voor vluchtelingen uit dat laatste land. Bovendien vinden er sindsdien ook wekelijks erediensten voor Grieks-Oekraïense gelovigen plaats.

Organist Peter van De Velde en mezzosopraan Anastasiia Staroselska © Joris Herregods

Improviseren

Het concert zaterdag werd verzorgd door Peter van De Velde, organist-titularis van de Onze Lieve Vrouwekathedraal, en de Oekraïense mezzosopraan Anastasiia Staroselska. De professionele muzikante ontvluchtte haar thuisland en kwam in Antwerpen terecht. “Ik weet nog niet hoe lang ik hier zal blijven. Mijn ouders en mijn echtgenoot bleven in Oekraïne. Hij levert er wapens en andere voorraden aan het leger.”

Anastasiia gaat verder: “Ik werkte in Oekraïne voor onder meer het Nationaal Theater in Sumy en heb hier inmiddels ook al muzikale projecten opgezet. De samenwerking met Peter is er daar een van. Eerder verzorgden we al samen een concert in een kerk in Turnhout.”

Zaterdag brachten de twee in de Sint-Michielskerk meesterwerken uit zowel de westerse als oosterse en joodse riten, met teksten in onder meer het Oekraïens, Frans, Duits en Jiddisch. Organist Peter van De Velde: “In de katholieke kerk maakt het orgel maakt al eeuwenlang deel uit van het muzikale luik, maar in de Grieks-Oekraïense en orthodoxe kerk hield men het steeds op a capella. Ik zal dus moeten improviseren. Vanavond beleven de bezoekers een première waarbij voor het eerst westerse en oosterse tradities worden gecombineerd. Dat dat in een kerk gebeurd waar nu zowel katholieke als Grieks-Oekraïense erediensten plaats vinden, is natuurlijk perfect.”

De unieke samenwerking smaakt tenslotte naar meer. “Vanaf september zullen we samen nog heel wat concerten geven. We gaan als het ware op tournee en de opbrengst gaat naar Oekraïne.” (mibl)

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws