Emotioneel afscheid van wielrenner Lars (16): “Toen je idool Toon Aerts langskwam, rolden er twee tranen over je gezicht”

Turnhout -

Ruim duizend aanwezigen namen zaterdagmiddag in Turnhout afscheid van Lars Janssens (16). De beloftevolle wielrenner uit Merksplas overleed na een aanrijding tijdens een wielerstage in het Luikse Malmedy. Zowel zijn ouders, broer en vrienden namen het woord in de persoonlijke afscheidsplechtigheid, met wielrennen en kampioenen als rode draad.

Stefan Laenen

De aula van het Turnhoutse crematorium Pontes bleek bij voorbaat al te klein voor het afscheid van de graag geziene Lars Janssens uit Merksplas. Via een groot scherm volgden honderden aanwezigen buiten de plechtigheid. De meer dan duizend supporters van Lars maakten het samen oorverdovend stil. (Lees verder onder de foto)

LEES OOK. Jonge wielrenner (16) uit Merksplas overleden na aanrijding op ploegstage: “Veel te vroeg, veel te jong”

Een van de foto’s van Lars op het gedachtenisprentje. © RR

Van Aert & Aerts

De voorganger van de dienst start met een verwijzing naar het tragisch ongeval op 2 augustus. Tijdens een trainingsrit in Wallonië wordt Lars vol gegrepen door een bestelwagen. Gedurende een kleine week zweeft de jonge wielrenner tussen leven en dood. Familie en vrienden halen werkelijk alles uit de kast om de hersenen van Lars te prikkelen.

LEES OOK. Kenners luiden alarmbel na dood van 16-jarige wielrenner: “Spectaculairste ongevallen gebeuren in de koers, de ergste op training”

Zijn grote idool wielrenner Toon Aerts komt langs in het ziekenhuis en Wout van Aert spreekt een videoboodschap in. Broer Siebe wijkt geen moment van het ziekenhuisbed van zijn broer. Voortdurend spelen er afleveringen van F.C. De Kampioenen. Lars blijkt niet alleen een enorme fan van de reeks, hij kan ook feilloos verschillende personages imiteren. Op 8 augustus overlijdt de jongeman na een ongelijke strijd. De voorganger omschrijft het drama treffend als oneerlijk, onbegrijpelijk en onwezenlijk.

Sloddervos

Een moedige maar gebroken mama Debby neemt bij het begin van de dienst zelf het woord. “Dag dikke vriend”, spreekt ze haar zoon toe. “Wij hadden en hebben een speciale band, die ik niet kan omschrijven. Je lach mis ik elke seconde. Als je weer thuis was, vroeg je steeds hoe het met je mammie ging. Wel jongen, het gaat niet goed. Vaak vloekte ik op je, sloddervos, omdat jij je wielerkledij overal liet rondslingeren. Alles zou ik ervoor geven om opnieuw thuis te komen in een living vol rommel.” Mama Debby werkt in woonzorg- en revalidatiecentrum De Dennen in Westmalle, waar Lars deze zomer ook vakantiewerk deed. De jongeman kreeg er al gauw de bijnaam ‘smurfke’, en paste perfect binnen het sociaal geëngageerde team. Voor Lars was het toen dan ook duidelijk dat zijn toekomst in het wielrennen of de sociale sector zou liggen.

#RideForLars

De moeder is slechts een van de vele sprekers. Ook de vrienden, klasgenoten, coach, dorpspastoor van Merksplas en de voorzitter van zijn wielerteam kwamen aan het woord. Die laatste beloofde om via TeamKempen Lars te blijven eren. “Lars is en blijft voor eeuwig onze nummer één. Letterlijk zelfs, want hij was in 2016 het eerste lid van TeamKempen”, getuigt dokter en voorzitter Jan Mathieu. “Ons team is een familie. Jij die altijd koerste met gekke bekken, voerde inwendig een moeilijke strijd. Maar wielrenners sterven niet. Je zweet vormt nu een blinkende ster, en je naam blijft weergalmen in de Kempen. Lars zal altijd met ons mee blijven rijden. Alle fietsen en auto’s van ons team krijgen de vermelding #RideForLars.” Namens TeamKempen belooft de dokter dat vanaf heden elk jaar in september in Merksplas de Memorial

Lars Janssens zal worden gereden. (Lees verder onder de foto)

LEES OOK. Wielrenner Lars (16) doodgereden door chauffeur onder invloed van cannabis: “Ik heb mijn zoon verloren, maar ook mijn beste vriend”

De vele groene truitjes in het publiek zijn van TeamKempen. © Bert De Deken

Grote broer Siebe

Zelf het woord nemen, valt vader Guy te zwaar, maar hij laat wel uit zijn naam een brief voorlezen. De papa schetst zijn zoon als zijn beste vriend en als een levenslustig kereltje, vol energie. Die positiviteit blijkt ook uit de twee nummers die Lars na een training of wedstrijd liefst van al zingt onder de douche: Summer Of ’69 en Laat de zon in je hart. Geniet van het leven, want het duurt toch maar even, klonk nog nooit zo waar.

Grote broer Siebe richt dapper het slotwoord tot zijn sterke broer. “Onze kleine, kijk eens hoeveel volk hier is voor jou. Je had een enorme impact op zovelen. Ik sta hier vandaag, omdat ik net als jou sterk wil zijn”, getuigt Siebe. Vervolgens vertelt hij hoe hij steeds is blijven geloven dat Lars het zou halen. Siebe week geen moment van de zijde van zijn broer en zei tegen iedereen dat Lars wakker zou worden. “Toen je idool Toon Aerts langskwam, rolden er twee tranen over je gezicht.” Het is een klein maar veelzeggend detail. Siebe heeft ook een boodschap voor de ploegmakkers van Lars: “Ga fietsen, ga fietsen, ga fietsen.” Nadien volgt een groot applaus. (Lees verder onder de foto)

Ruim duizend aanwezigen volgen het afscheid van Lars Janssens. © Bert De Deken

“In de luwte van Malmedy klom een jongen op zijn racefiets richting een nieuwe zon. Hij sloot zijn ogen en verbeet de pijn tot niemand hem meer volgen kon.” Het wordt de zwaarste en laatste etappe uit de veel te korte carrière van Lars Janssens.

TeamKempen neemt afscheid van hun kampioen Lars Janssens ©  Bert de Deken

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Turnhout in als startgemeente.

Nu in het nieuws