Voor Robbe en Mira was het hun eerste keer in een maïsdoolhof. © Stijn Van de Sande

Eerste bezoekers testen maïsdoolhof van Kempens Landschap in Beerzel uit: “Hopelijk verdwalen we niet”

Beerzel -

Het maïsdoolhof in de Peredreef in Beerzel (Putte) opende zaterdag voor het publiek. Nog tot en met zondag 25 september kan jong en oud komen verdwalen in het labyrint. De zevende editie van het maïsdoolhof ging van start in de verzengende hitte. Dat maakt de uitdaging nog wat groter. “Want in het doolhof wordt het tot vijf graden warmer”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Het maïsdoolhof van de Stichting Kempens Landschap in de Peredreef in Beerzel is intussen een zomerse traditie. Om de twee jaar kan iedereen in het labyrint op zoek naar de uitgang. “Onze eerste editie in 2008 was meteen een onverwacht groot succes”, zegt directeur Philippe De Backer. “Het was snel duidelijk dat we dit moesten verderzetten. Intussen is het een vaste waarde tijdens de zomermaanden en zijn er heel wat bezoekers die iedere keer terugkomen.”

De opbouw van het doolhof nam enkele maanden in beslag. “In eerste instantie kozen we een patroon. Dat werd dit jaar een windmolen”, klinkt het. “Nadien werd in samenwerking met een landmeter het 6 hectare grote stuk grond opgemeten en werd het maïs ingezaaid. Nadien werden de gangen uitgezet en de overtollige maïsplantjes verwijderd. Dat is een heel karwei, maar we zijn trots dat we over één van de grootste en mooiste maïsdoolhoven van België beschikken.”

Warmte

Niet alleen het labyrint aan gangen zorgt voor een uitdaging voor de bezoekers, ook de hitte maakt het lastig. Bij de opening zaterdag om 11u gaf de thermometer al temperaturen rond de dertig graden aan. “Tussen de maïs is er geen wind, maar schijnt wel volop de zon”, zegt De Backer. “Daardoor is het in het doolhof tot vijf graden warmer dan erbuiten. We raden de bezoekers daarom aan om vooraf al drinken te kopen. Ook nadien kunnen de mensen nog iets fris drinken op ons terras.”

Medewerksters Leni en Fiebe en Philippe De Backer, directeur van de Stichting Kempens Landschap. © Stijn Van de Sande

Mera (8) en haar ouders uit Schriek (Heist-op-den-Berg) waren zaterdag één van de eerste bezoekers van het doolhof. “Het is niet de eerste keer dat ik in een doolhof kom, maar wel de eerste keer dat ik dit doolhof ga uittesten. Het is dus wel een beetje spannend”, zegt ze. “Maar ik denk zeker dat het leuk ga worden. Het is een heel groot doolhof, ik denk het grootste waar ik ooit al ben geweest. Ik hoop dan ook dat ik niet zal verdwalen en snel de uitgang kan vinden.”

“Hopelijk verdwaal ik niet”, zegt Mera. © Stijn Van de Sande

Peter en Ria uit Heist-op-den-Berg lazen over het doolhof in de krant en beslisten om er samen met hun kleinkinderen Robbe en Mira (beide 8) een leuke uitstap van te maken. Ook zij zakten zaterdagvoormiddag al af naar Beerzel. “We denken wel dat het leuk zal zijn, maar het is een heel groot doolhof. We vragen ons af of we niet kunnen verdwalen. Daar hebben we toch een beetje schrik voor”, zeggen Robbe en Mira.

Appels

De provincie Antwerpen en de gemeente Putte hopen dit jaar het bezoekersaantal van 2020 te overtreffen. Toen gingen 10.000 mensen de uitdaging aan. Wie de uitgang vindt, krijgt via veiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver een appel aangeboden. “Het maïsdoolhof zet de land- en tuinbouw telkens op een originele manier in de kijker. Met BelOrta zetten we maar al te graag onze schouders onder zulke initiatieven”, zegt Glenn Philips.

Het maïsdoolhof bezoeken kan nog tot en met 25 augustus, telkens van 11 tot 18u. Tot en met het einde van de zomervakantie kan dat van dinsdag tot en met zondag. Vanaf 1 september is het tijdens het weekend geopend. Nu maandag, 15 augustus, is het doolhof uitzonderlijk ook geopend. Op 21 en 28 augustus zijn er ook dj-optredens. De inkomprijs bedraagt 5 euro.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Putte in als startgemeente.

Nu in het nieuws