© RTV

Hof van beroep veroordeelt kinderdagverblijf De Witte Wolk tot afbreken van tuin: “Anders dreigt boete van 250.000 euro”

Heist-op-den-Berg -

Kinderdagverblijf De Witte Wolk in Heist-op-den-Berg moet tegen 4 oktober zijn tuin opofferen voor vijf parkeerplaatsen. Anders hangt er hen een boete van 250.000 euro boven het hoofd. Het verblijf opende in 2014 en maakte van de parkings een groene speelplek voor de kinderen. Wettelijk zijn er daardoor te weinig plaatsen aan het gebouw, waarin zich ook appartementen bevinden. Zaakvoerster Hildegarde Raeymaekers hoopt dat een gesprek met de burgemeester nog iets kan veranderen.

Kristof Van Rompaey

De Witte Wolk heeft al jaren een vestiging in Lier. In 2014 opende het ook een filiaal in een nieuwbouw op de Mechelsesteenweg in Heist-op-den-Berg. Volgens de vergunning uit 2012 hoorden er tien parkings bij het pand. Het kinderdagverblijf legde een tuin aan op een ruimte die was voorbehouden voor vijf ervan. “Daar was toen niet meteen discussie over met de bewoners”, vertelt Hildegarde Raeymaekers. “De problemen begonnen pas nadat er een van hen een carport wilde bouwen en vond dat wij ze moesten betalen.”

Geen toegeving

“Er kwam een rechtszaak van die de buurman verloor, maar via hem kreeg de gemeente wel lucht van onze tuin”, meent Raeymaekers. “Natuurlijk was ik in overtreding, iets dat de gemeente toen niet van zich heeft kunnen of willen af zetten. Er kwamen allerlei aangetekende schrijvens en er was overleg met de vorige burgemeester en schepenen, maar er gebeurde nergens een toegeving. Ik beken dat ik zelf ook wat koppig ben geweest. Ik ben blijven vechten voor die tuin. Ik dacht: elk jaar dat hij er ligt, is gewonnen voor de kinderen.”

”Ik ben blijven vechten voor die tuin. Ik dacht: elk jaar dat hij er ligt, is gewonnen voor de kinderen.” © Kristof Van Rompaey

Bij de rechtbank van eerste aanleg in Mechelen werd de Witte Wolk veroordeeld tot een boete van 8.000 euro of het aanleggen van de parking. “Vooraleer ik dat kon betalen, ging de gemeente in beroep. Ze vonden de uitspraak niet zwaar genoeg. We zijn nu veroordeeld tot het aanleggen van die vijf parkings voor 4 oktober of een boete van 250.000 euro. Als compromis liet ik een plan tekenen waarbij we een stuk tuin opofferen voor twee parkings. Dat is recent geweigerd.”

Andere visie

Raeymaekers liet aan de ouders weten dat haar troeven op zijn en dat de tuin aan De Witte Wolk nu met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal moeten verdwijnen. Een van de ouders maakte het nieuws publiek op sociale media, wat behoorlijk wat reacties losweekte. Volgende week dinsdag heeft Raeymaekers nog een onderhoud met burgemeester Jan Moons (N-VA). Hij bekleedt de functie nog maar sinds dit jaar. Daarom hoopt ze dat hij er misschien na een gesprek een andere visie op zal nahouden.

De burgemeester geeft aan het jammer te vinden dat het gesprek niet is afgewacht vooraleer er ruchtbaarheid aan de kwestie werd gegeven. Raeymaekers stelt dat het niet per se de bedoeling was, maar ziet in de sociale mediaposts van de ouders tegelijk een bewijs voor hun grote betrokkenheid. Volgens haar zou de gemeente kunnen beslissen om rekening te houden met de functiebepaling en het arrest niet uit te voeren. Volgens Moons zou het niet zo simpel en ook al niet rechtlijnig zijn om zo’n gerechtelijke uitspraak naast zich neer te leggen.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Heist-op-den-Berg in als startgemeente.

Nu in het nieuws