Hilde en Gitta brachten hun talenten samen in een boek. © Filip Spoelders

Lints auteur en kunstenares uit Kontich brengen hun creativiteit samen in een boek: “Haar schilderijen passen perfect bij mijn kortverhalen”

Lint, Kontich -

De kortverhalen die Gitta Van Lommel uit Lint schrijft, blijken ideaal bij de schilderijen van Hilde Van Rossem uit Kontich te passen. “Daarom hebben we ze bij elkaar gebracht in het boek Verstild.” 

Filip Spoelders

Voor Gitta is het de tweede maal dat ze een boek uitgeeft. “Als therapeut in een multidisciplinair begeleidingscentrum schreef ik enkele jaren geleden samen met mijn dochter een therapeutisch kinderboek. Daarna ben ik een schrijfcursus voor kinder- en jeugdboeken gaan volgen bij Aag Vernelen en Sandrine Lambert. Tijdens sommige opdrachten moest ik soms diep in mijn binnenste op zoek gaan naar verhalen. Op die manier ontstond een nieuw idee voor een boek”, licht Gitta toe.

Waarnemen

Ze schreef kortverhalen en gedichten die ze bundelde in Verstild. “De korte verhalen gaan over een waarnemer die op iets specifiek in een bewegende wereld inzoomt. Deze waarnemer omschrijft op een zachte manier de zaken die hij of zij ziet. Vergelijk het met een fotograaf die eveneens op een object inzoomt om het vast te leggen.”

De verhalen worden niet zomaar weergegeven in het boek. Ze worden vergezeld door schilderijen en pasteltekeningen van Hilde Van Rossem. “Ik was cliënt bij Hilde die als osteopaat werkt. In haar wachtzaal zag ik werken van haar hangen die perfect bij de achterliggende gedachten van mijn teksten passen. Ze schildert mensen die ook iets waarnemen. Ze doet dit eveneens op een zachte manier zonder gezichten te tonen.”

Kunstacademie

Hilde werkte graag mee aan het concept. “Gitta kan erg goed een sfeer beschrijven. Ik schilder ondertussen als veertien jaar. Al die jaren ben ik aangesloten bij kunstacademie Academia in Borsbeek waar ik les krijg van mijn zus Leen en Riske Lemmens. Zowel de teksten als de schilderijen waren los van elkaar al gemaakt. Gitta bracht de juiste verhalen en schilderingen bij elkaar”, vult Hilde aan.

Ondanks de verschillende kortverhalen zal de aandachtige lezer een aantal verbanden tussen de verhalen ontdekken. “De lezer moet een beetje nadenken door de mystieke en suggererende schrijfstijl”, besluit Gitta die net als Hilde niet uitsluit dat ze in de toekomst nog eens zullen samenwerken.

Verstild is momenteel aan 20 euro verkrijgbaar bij Uitgeverij Partizaan. Mogelijk komt het binnenkort in de boekhandel.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Lint in als startgemeente.

Nu in het nieuws