Brand Boekenbergkasteel onder controle: gebouw volledig verwoest, toren ingestort

Deurne -

In het Boekenbergkasteel, in het Boekenbergpark in Deurne, is vrijdagnamiddag een hevige brand uitgebroken. Rond 18.15 uur was het vuur onder controle, maar het gebouw is volledig verwoest. Hoe de brand is kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. De politie houdt voorlopig alle pistes open, dus ook kwaad opzet. Niemand raakte gewond.

jtp, nelo

De hevige brand brak uit rond 15.35 uur. “Bij aankomst van de brandweer kwam de rook al uit het hele gebouw en stonden alle verdiepingen in brand”, zegt Marie De Clercq van Brandweer Zone Antwerpen. De brandweer ging het vuur meteen te lijf langs buiten. Een binnenaanval werd snel afgebroken, omdat het te gevaarlijk was.

De bluswerken verliepen moeizaam doordat het kasteel langs drie kanten begrensd wordt door een vijver. “Zo konden we het vuur slechts langs één zijde aanvallen. Het kasteel stond volledig in lichterlaaie en de toren stortte in. Het vuur is gelukkig niet overgeslagen op bomen of andere vegetatie in het verder kurkdroge Boekenbergpark”, vertelt De Clercq.

 © BFM

Politiezone Antwerpen stelde rondom het gebouw een perimeter in, waarvoor ook een deel van het Boekenbergpark werd ontruimd. De zwemvijver kon open blijven omdat deze uit de richting lag van de rook.

Onder controle

De brandweer kreeg rond 18.15 uur het vuur onder controle. “Er bleven wel nog enkele beheersbare smeulbrandjes over. De rook was grotendeels weg, omwonenden kunnen dus weer hun woning verluchten indien ze geen hinder ondervinden. Er hing wel nog een brandgeur in de omgeving.

Bij de brand vielen geen gewonden. De brandweer zal nog aanwezig blijven op het terrein om na te blussen, wat nog enige tijd in beslag zal nemen. “Er wordt gevraagd om intussen de uit de omgeving weg te blijven. De perimeter en de afgesloten delen van het park zullen worden vrijgegeven zodra dit mogelijk is”, klinkt het.

 ©  Bob Reijnders

BE-Alert

De stad Antwerpen en de hulpdiensten activeerden naar aanleiding van deze brand het waarschuwingssysteem Be-Alert. Bijna 900 omwonenden die zich hierop abonneerden, ontvingen omstreeks 16.10 uur via sms en e-mail een bericht. Om 18.30 werd een tweede afsluitend bericht verzonden. Inschrijven op Be-Alert kan gratis via www.be-alert.be.

Hoe de brand is kunnen ontstaan, is momenteel nog niet duidelijk. “Op het moment dat de brand uitbrak, was er niemand aanwezig in het gebouw”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. De politie houdt voorlopig alle pistes open, waaronder kwaad opzet. “Maar het is nog te vroeg om iets over de oorzaak te zeggen”, aldus Bruyns.

 ©  rr

Renovatiewerken

Het Boekenbergkasteel werd wel al een tijdje gerenoveerd. Het was de bedoeling om het kasteel om te vormen tot een grote cohousing met negen woonunits voor bewoners in de tweede helft van hun leven.

Door de brand zal dat wel eens langer op zich kunnen laten wachten. De organisatie Vzw Symbiosis wenst geen commentaar te geven, “We gaan in eerste instantie de schade opmeten. We zijn heel blij dat er niemand gewond is, maar voorlopig kan ik verder niets zeggen.”

“In het kasteel was op het moment van de brand geen asbest meer aanwezig, dat werd eerder verwijderd bij de werkzaamheden”, laat de Stad Antwerpen nog weten.

LEES OOK. Toekomstige bewoners van kasteel Boekenberg komen hun cohousinglocatie bewonderen

© BFM

 © BFM

 © BFM 

 © BFM 

 © BFM 

 © BFM

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Deurne in als startgemeente.

Nu in het nieuws