Max Heylen (met duim omhoog) en Nick Nuyens (uiterst links) met hun helpers. © rr

Verdwenen wielerwedstrijd Het kampioenschap van Groot-Nijlen in ere hersteld: “Traditie van vroeger opnieuw laten leven”

Nijlen -

Zondag wordt in Bevel een oude traditie hersteld. Tot voor enkele jaren was er met Heikant-Kermis rond 15 augustus telkens een wielerwedstrijd voor niet-aangeslotenen, het kampioenschap van Groot-Nijlen. Deze koers verdween samen met de kermis, maar cafébaas Max Heylen blaast deze traditie nieuw leven in en voegt er ook nog jeugdwedstrijden aan toe.

Gino Van Looy

“Ik doe dat uiteraard niet alleen”, vertelt Max. “In het lokaal van mijn Café de Max komen de wielertoeristen van Bevel, de WTB. Zij helpen mee, net als Nick Nuyens , ex-winnaar van de Ronde Van Vlaanderen. Die kent veel meer van koersen organiseren dan ikzelf. (lacht) Maar het idee om deze oude traditie nieuw leven in te blazen, komt wel van mij. Ik wou ook iets doen voor de kinderen, zij moesten ook een koers krijgen. En daarvoor was Nick de geschikte man.”

Nick Nuyens is er komen bijzitten. “Voor de kinderen moesten we een ander parcours zoeken, want het parcours van de avondwedstrijd voor de volwassenen van vier kilometer was te lang. We hebben dan aan de andere kant van Bevel een parcours van iets meer dan twee kilometer uitgestippeld, zodat ook de allerjongsten van acht jaar toch minstens twee rondjes moeten rijden. Tot hiertoe zijn er al 135 inschrijvingen voor alle categorieën van 8 tot en met 14 jaar. Op zich is dat niet slecht, zeker niet als je weet dat er zondag ook een Belgisch Kampioenschap gereden wordt voor sommigen van die categorieën.”

Traditie laten leven

Max verwacht niet dat er 135 renners aan de start komen van de wedstrijd voor niet-aangeslotenen ’s avonds. “Aan mijn toog hoor ik de toeristen altijd stoefen over hoe snel ze wel niet kunnen rijden. Soms heb ik de indruk dat ik met profs te doen heb. Maar als ik ze vraag of ze willen meerijden, dan haken er veel af. Misschien zijn ze dan toch niet zo goed als ze denken en is het vooral veel grootspraak? Daarom zou vijftig deelnemers al een succes zijn. Ik hoop toch minstens op dertig renners. De eerste van Groot-Nijlen krijgt een mooie trui, maar ook renners van andere gemeentes mogen meerijden. En achteraf is er dan nog een groot feest met Nederlandstalige muziek. Ik hoop dat ik de traditie van vroeger opnieuw kan laten leven.” (givl)

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Nijlen in als startgemeente.

Nu in het nieuws