© Reuters, Twitter

Hevige bosbrand in Frankrijk lijkt niet te stoppen, Duitsland stuurt versterking: “Alsof het een monster is dat hersens heeft”

De bosbrand die is opgelaaid in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al bijna 6.800 hectare in vlammen doen opgaan. Woensdagavond breidde het vuur zich nog altijd verder uit, onder meer naar het naastgelegen departement Landes, ondanks maximale inspanningen van de brandweer. Zo’n 10.000 mensen hebben hun huizen uit voorzorg moeten verlaten.

Bron: BELGA

LEES OOK. Belangrijke snelweg richting Spanje deels afgesloten door grote bosbrand in Frankrijk

Brandweerlieden uit Duitsland zijn donderdag naar Frankrijk gegaan om te helpen bij het blussen van de brand, dat meldt de brandweer. Om 03.30 uur vertrokken brandweerwagens uit de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen naar het zuidwesten van Frankrijk. Het gaat om twintig voertuigen en 65 brandweerlieden.

Naar verwachting kunnen de Duitsers donderdagavond beginnen met blussen. Het is de tweede keer dat Duitse brandweerlieden een ander Europees land helpen na een verzoek via de Europese Unie. In 2019 hielpen Duitsers op het Griekse eiland Peleponnesos.

(Lees verder onder de foto)

 ©  AFP

De lokale autoriteiten spraken woensdagavond tijdens een persconferentie van een “ijverig gevecht” tegen het vuur, dat de brandweer “telkens weer weet te verrassen”. “Het is alsof we hier te maken hebben met een monster dat hersens heeft en zich tactisch gedraagt”, zei een woordvoerder tegen het Franse Sud Ouest over de brand.

Geen enkele burger is bij de brand gewond geraakt en de autoriteiten hameren erop dat “het redden van mensenlevens de prioriteit heeft”. Wel liepen bij de bestrijding van de brand verschillende brandweerlieden verwondingen op. Een is er ernstig aan toe, “met brandwonden op de benen en in het gezicht”. Zeventien huizen en twee brandweerwagens zijn in vlammen opgegaan, schrijft Le Monde.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, zei dat hij denkt dat de brand door criminelen is aangestoken. In juli woedde in het gebied ook een enorme bosbrand. Toen verbrandde 21.000 hectare bos en moesten bijna 37.000 mensen worden geëvacueerd.

Door de bosbrand is sinds woensdag ook de snelweg A63 afgesloten, een belangrijke autoroute van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye. Aanvankelijk werd het verkeer beperkt tot twee rijstroken door de dikke rookwolken, maar woensdag werd beslist om de snelweg volledig af te sluiten.

LEES OOK. ‘Pasta alle vongole’ in gevaar en boetes voor te ijverige kappers: zo strijden Europese landen tegen hitte

 ©  AFP

 ©  AP

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  AP

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners