© Tommy Maes

Minister Lydia Peeters huldigt nieuwe Willems-kade langs kanaal Dessel-Kwaadmechelen in

Balen -

De nieuwe Willems-kade langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in Balen is woensdagnamiddag officieel in gebruik genomen. De nieuwe laad- en loskade is gerealiseerd door het bedrijf Willems en de Vlaamse Waterweg.

Staalconstructiebedrijf Willems in Balen maakt sinds kort gebruik van een nieuwe laad- en loskade langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen om de in Balen geproduceerde staalconstructies via het water te transporteren.

De plannen voor de kade bestonden al sinds 2007, toen vanuit het idee om onderdelen van de Lange Wapper-brug in Antwerpen te kunnen transporteren. De plannen werden even in de schuif gestoken nadat de bouw van die brug niet kon plaatsvinden. Na enkele jaren koos het bedrijf, dat ondertussen deel uitmaakt van het internationaal staalconstructiebedrijf Smulders, er toch voor om de kade aan te leggen.

Willems gebruikt de nieuwe laad- en loskade om de in Balen geproduceerde staalconstructies via het kanaal te transporten. © Tommy Maes

Dat gebeurde in samenwerking met de Vlaamse Waterweg binnen het PPS-kaaimuurprogramma. De totale kostprijs van het project is 1.600.000 euro (excl. btw). Met een totale lengte van 186 meter, een kaaioppervlakte van 1.350 vierkante meter en een diepgang van 3,5 meter kan de nieuwe Willems-kade schepen tot 2.000 ton ontvangen, beladen en lossen. Daarnaast investeerde Willems nog 400.000 euro in de aanleg van het terrein naast de kade.

“De nieuwe kade geeft ons de mogelijkheid om nog meer in te zetten op het transport van grote staalconstructies over het water”, vertelt Raf Iemants, managing director van Smulders. “Op dit moment verloopt 80% van onze transporten al via het kanaal en dankzij de nieuwe kade hebben we nog meer mogelijkheden in die richting. We produceren onder meer tussenstukken en substations voor offshore windparken, maar ook brugconstructies. Zo bouwen we momenteel in Balen een brug die in het Duitse Leverkusen over de Rijn wordt aangelegd. Die constructies worden ook via het water naar hun bestemming gebracht.”

Vlaams minister Lydia Peeters bij de inhuldiging van de nieuwe kade in Balen. © Tommy Maes

Woensdagnamiddag werd de nieuwe Willems-kade officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Via het kaaimuurprogramma stimuleert de Vlaamse overheid sinds 1998 bedrijven om hun goederen via de binnenvaart te vervoeren.

Via een publiek-private samenwerking met waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg kan een bedrijf een laad- en loskade langs een kanaal laten bouwen. De Vlaamse Waterweg financiert tot 80% van de infrastructuur, terwijl het bedrijf de overige 20% op zich neemt.

“De afgelopen 23 jaar werd bijna 120 miljoen euro geïnvesteerd in het kaaimurenprogramma en die investeringen hebben duidelijk opgeleverd. Sinds de start van het programma zijn er bijna 24,7 miljoen vrachtwagenritten verdwenen. In het geval van Willems vermijdt elk schip geladen met staalconstructies gemiddeld dertien volle vrachtwagens over de weg.”

  (Tommy Maes)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Balen in als startgemeente.

Nu in het nieuws