Uiteindelijk komen een 25-tal mensen opdagen. Winnaar Marleen juicht vanuit de stoel. © Bart Van der Moeren

Koppel gaat tot het uiterste om als eerste in ‘De stoel’ te zitten: “En dat allemaal op mijn sloffen!”

Dessel -

‘De stoel’, ’s lands bekendste zitmeubel dat in de zomer steevast ergens ter lande wordt neergepoot naar aanleiding van het gelijknamige tv-programma, stond afgelopen dinsdag in Dessel opgesteld. Het leverde Marleen Saenen en Paul Hermans een elektrische fiets op. Maar om die te winnen, moest het koppel een heroïsche strijd leveren die werd beslist in een millimetersprint. “Dit was perfect teamwork”, lachte Paul achteraf.

Tom Vets

We arriveren om 19.17u aan het kanaal Schoten-Dessel, ter hoogte van de fietsersbrug aan de Zanddijk. De driekoppige VRT-ploeg is bezig met de voorbereiding, en pootte de strandstoel al neer. Toevallige passanten reageren enthousiast. Een vrouw, die op een nabijgelegen camping staat, horen we luid bellen met haar zoon om via tv te horen welk voorwerp je moet meebrengen.

“Vandaag gaat het om een papieren wegenkaart”, fluistert producer Johan Celen ons toe. “Met de nadruk op papieren, want tegenwoordig staat zoiets ook op je smartphone. We willen elke discussie vermijden.”

De driekoppige VRT-ploeg heeft de strandstoel neergepoot. En nu aftellen maar! © Bart Van der Moeren

19.43u. De eindregie in Brussel belt regisseur Marnik op, met de melding dat De stoel op tv begint. Men noteert nauwkeurig wanneer de camera begint te lopen, zodat in de montage de klok in beeld de winnende tijd kan weergeven. De adrenaline stijgt. Het is snel duidelijk dat er deze keer niet iemand na 30 seconden al zal winnen. “Deze plek is afgelegen”, zegt Celen. “Komt er wel iemand?”

Het duurt lang vooraleer we beweging zien. Van heel ver komt plots een oudere man sneller dan gebruikelijk aanfietsen. Hij bevindt zich echter aan de andere kant van het water en moet nog de brug over. “Mijn vrouw en ik vertrokken gelijktijdig, maar plots zag ik Marleen niet meer”, vertelt Paul Hermans ons later. “Ik vroeg me af waar zijn gebleven was.”

“Ik riep toch dat ik een shortcut via het bos nam”, antwoordt Marleen Saenen.

“Dat was me in alle hectiek ontgaan”, aldus Paul. “Het enige waar ik aan dacht was gas geven. Alleen maar gas!”

Vaak wint iemand die dichtbij woont. Paul en Marleen wonen een kilometer verder, aan brug 1 in Retie, wat best ver is.

“Ik ging zo hard in het rood, dat het me niet meer lukte om die brug op te rijden. Alle energie was op. Dat overkwam me nog nooit”, hijgt Paul nog na. “Ik moest afstappen om boven te geraken.”

Net wanneer Paul door de inspanning haast een hartaanval nabij is, komt een nietsontziende Marleen links van hem uit het bos ook de brug opgevlamd. De overwinning lijkt op zak. Tot het koppel plots vanop de brug een auto ziet aanrijden. “Toen was het alle hens aan dek om snel af te dalen”, aldus Marleen. Ze gooit haar fiets neer, terwijl een jonge vrouw met een wegenkaart haar tot op twee meter nadert. Waarop Marleen een laatste jump doet en in de stoel springt, terwijl Paul (die de landkaart op zak had) haar die toegooit.

“We wonnen dankzij teamwork”, lacht Paul. Hun tijd? 5 minuten en 17 seconden.

Marleen en Paul en de papieren wegenkaart die ze moesten meebrengen van de programmamakers. © Bart Van der Moeren

“Als kind won ik op een CM-kamp een leesboek”, herinnert Marleen zich. “En aan het tv-programma Baraka met Donaat Deriemaeker hielden we een reis naar Praag over.”

Uiteindelijk komen een 25-tal mensen opdagen, de laatste jongeman is er pas om 20.06u. Een andere kerel die veel te laat komt, gooit zijn wegenkaart boos op de grond en druipt af.

Fruitbedrijf

“Ik ben een fan van De stoel en kijk elke keer. Vooral omdat ik had verwacht dat hij ooit eens bij een kunstwerk in de buurt zou staan. Ik sprong als een gek recht toen ik de brug herkende. Al een geluk dat Marleen die landkaart recent nog had vastgehad. Zo wist ik meteen dat ze in de schuif lag”, vertelt Paul, die met zijn vrouw een fruitbedrijf runt. “Ik moest nog mijn T-shirt aantrekken, de tv uitzetten, de deur op slot doen en mijn fiets nemen. En dat allemaal op mijn sloffen!”

Hun prijs? Een elektrische fiets. “Ik had dergelijk exemplaar al, maar Paul rijdt nog op een gewone fiets”, lacht Marleen. “We zijn er dus dik tevreden mee.”

©  Bart Van der Moeren

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Dessel in als startgemeente.

Nu in het nieuws