Controleur die zelf belasting ontdook niet ontslagen door blunders bij fiscus

De top van Financiën heeft geblunderd bij het ontslag van een hogere belastingambtenaar die zelf belastingen ontdook. Dat schrijft De tijd dinsdag op zijn website. De fiscus liet de tuchtprocedure verjaren en respecteerde ook de taalwet niet, waardoor de Raad van State het ontslag heeft vernietigd.

gjsBron: BELGA

Het ontslag dateert van vorig jaar, maar de affaire sleepte jaren aan. De belastingambtenaar en haar man trokken eind 2016 naar de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg om een belastingclaim aan te vechten. Pas op 18 april 2018 volgde een vonnis. De rechtbank bevestigde dat ze belastingen hadden ontdoken.

De fiscus opende pas na dat striemende vonnis een tuchtdossier. Dat mondde uiteindelijk uit in haar ontslag op 1 september vorig jaar. In oktober 2021 trok de vrouw naar de Raad van State om haar ontslag aan te vechten. De Raad van State heeft het ontslag nu, net voor de vakantie, vernietigd. In het arrest staat te lezen hoe de fiscus blunderde door de tuchtprocedure tegen de ambtenaar nog niet op te starten in 2015 en te wachten op het vonnis in 2018. Daardoor was de verjaringstermijn voor zo’n tuchtprocedure - die al binnen zes maanden moet volgen - in 2018 al lang overschreden. Daar komt bij dat ook de taalregels niet zijn gerespecteerd. Ook daardoor is de tuchtvervolging ongeldig, zegt de Raad van State.

De woordvoerder van Financiën, Francis Adyns, laat aan De Tijd weten dat “de FOD Financiën het arrest zal uitvoeren”.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws