Binnenkort stiekem verdwijnen uit WhatsApp-groepen: berichtendienst lanceert drie nieuwe functies

Berichtendienst WhatsApp voert binnenkort enkele nieuwe functies in. Gebruikers kunnen dan chatgroepen verlaten zonder dat anderen dat zien en berichten langer verwijderen. Je kan ook aangeven wie al dan niet kan nakijken of je op dat ogenblik online bent en contacten kunnen niet langer een screenshot of opname maken van eenmalige berichten die zichzelf verwijderen. Wanneer de aanpassingen precies worden uitgerold, maakt het onderdeel van Facebook-moeder Meta nog niet bekend.

wverBron: Sky News

De nieuwe functies zijn een reactie van WhatApp op beschuldigingen over de gebrekkige privacy van de Amerikaanse chatdienst. WhatsApp, en bij uitbreiding eigenaar Meta, liggen al langer onder vuur over hun (gebrek aan) beleid om de persoonlijke levenssfeer van gebruikers te af te schermen.

Op dit ogenblik krijgen alle groepsleden een melding wanneer een lid de groep verlaat. De berichtendienst laat weten dat enkel beheerders voortaan verwittigd worden wanneer iemand zich uitschrijft.

Je kunt via Whatsapp nu al aangeven om je status ‘laatst gezien’ niet te delen, maar dat geldt dan voor al je contacten. Na de uitrol van de nieuwe functies zullen mensen kunnen aangeven om hun status al dan niet te delen met bepaalde contacten. Het is ook al langer mogelijk om leesbewijzen uit te schakelen, zodat contacten niet kunnen zien of je een bericht hebt gezien. De keerzijde daaraan is dat je ook niet kan zien of je contact jouw berichtje al heeft gelezen.

Bericht weghalen tot twee dagen nadien

Je krijgt bovendien meer tijd om een bericht te verwijderen. Dit kan nu ongeveer tot een uur na het plaatsen van de boodschap, maar een bericht weghalen is in de toekomst mogelijk tot meer dan twee dagen nadien.

De berichtendienst had eveneens al een waarschuwing uitgestuurd over eenmalige berichten die zichzelf verwijderen. Meta had ontdekt dat ontvangers nog wel snel een screenshot of opname konden maken. Dat zal niet langer mogelijk zijn.

Volgens topman Mark Zuckerberg moeten de aanpassingen ervoor zorgen dat berichten “even veilig zijn als een gewoon gesprek tussen twee mensen”. De nieuwe functies worden gelanceerd met een wereldwijde advertentiecampagne die in het Verenigd Koninkrijk en India van start zou gaan.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws