© RTV

Jonge wielrenner (16) uit Merksplas overleden na aanrijding op ploegstage: “Veel te vroeg, veel te jong”

Lars Janssens, een 16-jarige wielrenner uit Merksplas, is maandagavond overleden na een aanrijding op wielerstage in Malmédy. De jongeman werd vorige week tijdens een ritje met zijn ploeg Team Kempen gegrepen door een wagen en lag sindsdien in coma.

lver

Een groep Vlaamse wielertoeristen was vorige week dinsdag op weg in Malmédy, toen enkelen onder hen beslisten om rechtsomkeer te maken. Op dat moment kwam een auto uit de tegenovergestelde richting en reed die frontaal op een van de fietsers in.

De 16-jarige Lars uit Merksplas werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij afgelopen maandag overleed.

De bestuurder, geboren in 1983, was onder invloed van cannabis. Zijn rijbewijs werd voor vijftien dagen ingetrokken. Een verkeersdeskundige werd naar de plaats van het ongeval gestuurd.

“Enorm gevochten”

“Veel te vroeg, veel te jong”, reageert Team Kempen Jeugd op Facebook. “Wat er vorige week op stage gebeurd is, tart alle verbeelding. Lars Janssens werd toen het slachtoffer van een verkeersongeval, waarbij hij in een diepe coma geraakt is. Lars heeft enorm gevochten tijdens de afgelopen dagen, maar is gisterenavond jammer genoeg bezweken aan zijn verwondingen.”

“We beseffen nu, meer dan ooit, hoe broos en kwetsbaar het leven is. Maar we staan er niet alleen voor. Via deze weg willen we ook onze steun betuigen aan de familie en vrienden van Lars tijdens deze moeilijke periode.” De club sluit het bericht af met de hashtag #RideForLars.

 ©  RR

“Lars was ons allereerste lid”, reageert Jan Mathieu, de medestichter van wielerploeg Team Kempen. “Ik zie hem nog folders staan uitdelen bij onze oprichtingsvergadering in 2016. Zo fier als een pauw verwelkomde hij de mensen. En ook zijn toekomstige ploeggenoten werden door hem meteen in de armen gesloten. Ondanks zijn jonge leeftijd was hij toen al communicatief zo sterk dat hij op iedereen indruk maakte. Soms excentriek, steeds met een eigen mening, maar bovenal immer vriendelijk en beleefd.”

Lege plaats op bus

Dat de fiets alles betekende voor Lars, kan Mathieu ook alleen maar bevestigen. “Lars was één en al passie voor de fiets”, vertelt Mathieu. Als er een training van drie uur was voorzien, duurde die bij hem altijd minstens drie uur en tien minuten. Om zeker te zijn dat hij niet te weinig zou trainen. Daarnaast was hij een groot supporter van Toon en Thijs Aerts. Uren kon hij naar koers kijken of erover praten.”

Het ongeval gebeurde tijdens de ploegstage in Malmédy. “Het gaat door merg en been als je weet dat je met 45 mensen vertrekt en maar met 44 mensen terugkeert. Die lege plaats op de bus was een verschrikkelijk gegeven.”

In september wordt jaarlijks een wedstrijd in Merksplas georganiseerd. Het spreekt voor zich dat we daar de Memorial Lars Janssens van maken”, aldus Mathieu.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners