© ATV

Skiën bij 30 graden, dat is cool: “Bij piekende temperaturen zien we hier beduidend meer mensen”

Wilrijk -

Er zullen op dit moment niet veel koudere, voor iedereen toegankelijke plekken in de provincie zijn dan de indoorskipiste van Aspen in Wilrijk. Wie genoeg heeft van de hitte, gaat twee deuren door en stapt recht het vriesweer in. Zo’n 120 kinderen nemen er zelfs deel aan een skikamp. Terwijl het buiten bakken en braden is, moeten zij dikke truien en lange skibroeken aantrekken.

Patrick Vincent

Het ziet er een klein beetje surrealistisch uit. De zon brandt genadeloos op het asfalt, maar op de parking van Aspen sjokken mensen met dikke jassen en handschoenen op hun skibottines naar de verlossing. Als je bij vriesweer kunt gaan opwarmen in een subtropisch zwemparadijs, waarom dan niet omgekeerd?

“De zomer is wel ons laagseizoen”, zegt Bram Hendrickx, die vijf jaar geleden mee aan de wieg stond van Aspen en ook na de overname door de investeringsmaatschappij van Marc Coucke de operationele leiding heeft behouden. “Maar telkens wanneer er een piek is in de temperaturen, zien we dat ook aan onze cijfers. Dan komen er beduidend meer mensen dan op andere zomerdagen. Veel van hen zijn jongeren tussen 15 en 25 op zoek naar verkoeling.”

Bram Hendrickx heeft de operationele leiding in handen in de Wilrijkse indoorpiste Aspen. “Telkens er een piek is in de temperaturen, zien we dat ook aan onze cijfers.”  ©  Joris Herregods

Zij delen de piste deze week met een 120-tal kinderen die hier een skikamp volgen. Elke week van de zomer organiseert Aspen die kampen, maar deze week is speciaal omdat er ook dertig zogenaamde pagadders bij zijn, kleuters tussen 3 en 6 jaar die hier hun eerste initiatieweek op de latten krijgen.

Negen monitoren begeleiden die kleine kadees. Aan een tafel in de grote kantine vinden we Guy Visser, een gepensioneerde accountant en al vijftien jaar gebrevetteerd skileraar, tussen een tiental kleuters die een tekening van een vliegtuig inkleuren. Die jonge kinderen kunnen nog niet vier uur per dag skiën, dus doen ze ook andere activiteiten.

“Alles is een leermoment voor die pagadders”, vertelt Guy, terwijl hij een vliegtuig uitknipt. “Zelfs het warm aankleden.” Terwijl het buiten bakken en braden is, dragen al deze kinderen dikke truien en lange skibroeken. Dit is de eerste dag van hun kamp, maar Guy vertelt hoe ze aan het eind van de week al op de grote piste zullen skiën.

Skileraar Guy Visser met zijn pagadders. "Vorig jaar konden aan het eind van de initiatieweek achttien van onze twintig pagadders op de grote piste naar beneden skiën.” ©  Joris Herregods

In vijf dagen doorlopen ze vier niveaus, voor de kleuters telkens gekoppeld aan een kleur en een dier. Van groene marmotjes (recht blijven staan en glijden), via blauwe gemsjes (kunnen stoppen met de zogenaamde pizzapunt, de ski’s in v-vorm) en rode arenden (bochten maken) tot zwarte sneeuwvosjes (een afdaling van de grote piste). “Vorig jaar konden aan het eind van de week achttien van onze twintig pagadders op de grote piste naar beneden skiën”, zegt Guy trots.

Een van die kleuters is de 4-jarige Lex Van Kolen uit Kapellen. “Lex heeft vorige winter voor de eerste keer op skilatten gestaan”, vertelt mama Lynn Dhaeyere. “Hij vond dat zo leuk dat we niet twijfelden om hem in te schrijven in dit kamp. Dat het skikamp in het midden van de zomer valt, vond hij wel raar. Ik heb hem dan ook moeten uitleggen dat ze het binnen heel koud kunnen maken en ook kunnen laten sneeuwen.”

Pagadder Lex Van Kolen (4) stond afgelopen winter voor het eerst op de latten. “Dat het skikamp in het midden van de zomer valt, vond hij wel raar”, vertelt mama Lynn. “Ik heb hem dan ook moeten uitleggen dat ze het binnen heel koud kunnen maken.”  ©  Joris Herregods

De oudere groepen, onderverdeeld naar leeftijd én niveau, staan ondertussen opnieuw op de piste. We stappen één schuifdeur door, trapje op en dan nóg een schuifdeur en we staan niet langer op 8 augustus in Wilrijk, maar op 8 februari in Verbier. Het vriest en ginder hoog zien we ze komen, de kronkelende slangen op weg naar beneden.

Energiefactuur

12.000 vierkante meter groot is de piste, met een kleine helling voor de beginners rechts van de deur en de grote links. Wettelijk mogen hier vierhonderd en een klets skiërs binnen, maar om het comfortabel te houden zit je goed rond 250. “We hebben daar een paar keer over gezeten”, vertelt Bram Hendrickx. “Onder andere toen er in veel skilanden een lockdown was en half skiënd Nederland naar Wilrijk afzakte. Toen was het wel aanschuiven.”

Op de piste ligt zo'n zesduizende kubieke meter sneeuw. ©  Joris Herregods

Ongeveer zesduizend kubieke meter sneeuw ligt hier. Het hele jaar door. Probeer dat maar eens niet te laten smelten. De temperatuur binnen blijft altijd tussen 0 en -2 graden. In deze crisistijden swingt de energiefactuur net zoals voor elk huisgezin ook voor Aspen de pan uit. “We gaan er verstandig mee om”, zegt Hendrickx. “We koelen minder diep aan de bodem en gebruiken sowieso de best isolerende materialen.”

Aspen opende de deuren in het najaar van 2017. Na de opstartjaren viel corona hen op de nek. Maar nu is er stilaan tijd voor een feest. “De laatste week van november gaan we onze vijfde verjaardag uitgebreid vieren”, belooft Hendrickx.

Wie zijn huid en zijn hersenen de nodige afkoeling wil gunnen, is ook nu al welkom.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Wilrijk in als startgemeente.

Nu in het nieuws