© RTV

Mechels restaurant ViaVia voert rookverbod in op terras: “Aangenamer voor klanten en personeel”

Mechelen -

Roken is sinds kort niet meer toegelaten op het terras van restaurant ViaVia in de Kruidtuin in Mechelen. Daardoor is de horecazaak net als het stadspark rookvrij. Al is er wel nog een plekje waar je een sigaret kunt opsteken.

Sven Van Haezendonck

“We kregen van heel wat klanten opmerkingen wanneer er in hun buurt iemand zat te roken”, zegt Bart Happaerts, medezaakvoerder van ViaVia. ©  Dirk Vertommen

In horecazaken geldt er ondertussen al jaren een rookverbod. Uit een enquête van de Stichting tegen Kanker blijkt dat 58% van de bevolking er voorstander van is om dat uit te breiden naar terrassen. In de praktijk zijn er weliswaar weinig horecaondernemers die de stap durven zetten. ViaVia is volgens de stad de eerste.

“Vorige zomer is het idee bij ons beginnen rijpen. We kregen van heel wat klanten opmerkingen wanneer er in hun buurt iemand zat te roken. We kregen zelfs geregeld de vraag of het mogelijk was om van tafel te wisselen. In de mate van het mogelijke speelden wij daar op in”, vertelt Bart Happaerts, medezaakvoerder van ViaVia.

Tegelijk stelden de uitbaters vast dat niet alle rokers even zorgvuldig omspringen met hun sigarettenpeuken. “Asbakken hadden we niet standaard op de tafel staan. De meeste rokers vroeger ernaar, maar er waren ook mensen die hun peuken gewoon op de grond gooiden. En dus gingen we iedere dag met een emmertje rond om peuken van de grond te rapen”, legt Happaerts uit.

“We hebben amper rokers”

Die ervaringen deden hem en zijn vennoot David Van Damme nadenken. “Gemiddeld hebben wij per dag, zeker op avonden, amper rokers. Ons cliënteel is dus al heel rookvrij”, zegt Bart Happaerts. Dat overtuigde hen om de stap te zetten. “Uiteindelijk zijn mensen het al jaren gewoon om niet meer binnen te roken. Dat is niet alleen aangenamer voor onze klanten, maar ook voor ons personeel.”

En dus geldt er sinds juni in de hele zaak een rookverbod. Een groot informatiebord aan het terras en bordjes op de tafels maken dat duidelijk. “Het toeval wilde dat de stad net ook plannen had om de Kruidtuin rookvrij te maken. Borden van ‘Generatie Rookvrij” aan de ingangen van het stadspark geven dat aan”, vertelt Happaerts.

Een informatiebord aan het terras en bordjes op de tafels maken duidelijk dat roken niet meer toegelaten is. ©  Dirk Vertommen

Al benadrukt hij dat rokers welkom blijven in ViaVia. “We discrimineren niet en we weigeren geen rokers. Ze mogen alleen geen sigaret meer opsteken op ons terras. Er is nog een plekje waar het wel kan, de rookzuil aan de ingang van ons restaurant”, zegt Bart Happaerts, die zelf roker is.

Volgens hem zijn de reacties van klanten op de beslissing overwegend positief. “Er waren wel een paar mensen die hebben aangegeven dat ze het jammer vonden, maar ze respecteren onze keuze. Rooklucht stoort nu eenmaal als je op een terras zit te eten of te werken. Zonder sigarettenrook is het veel aangenamer.”

Frisdranken van de kaart

ViaVia bestaat deze zomer tien jaar. “Dat we geen café meer zijn en enkel nog een restaurant maakte het gemakkelijker om het verbod in te voeren. Ik verwacht niet dat iedereen ons voorbeeld zal volgen. Al heb ik tijdens onze vakantie in het Spaanse Calpe gemerkt dat je ook daar op de meeste terrassen van restaurants niet meer mag roken”, vertelt Bart Happaerts.

Ook op andere vlakken trekt het restaurant de kaart van de gezondheid. Op Coca-Cola na zijn alle frisdranken van de kaart geschrapt. In plaats kwamen huisgemaakte limonades op basis van siropen en lokale fruitsappen.

Ook de Kruidtuin zelf is rookvrij. ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws