© ATV

16 jongeren Antwerps Kazou-kamp naar ziekenhuis na voedselvergiftiging in Italië

Zestien leden van een Antwerps Kazou-kamp zijn in Italië naar het ziekenhuis gebracht nadat ze onwel werden in een restaurant in Bergamo, een stad in het Italiaanse Lombardije. Dat melden lokale Italiaanse media. De oorzaak bleek een voedselvergiftiging te zijn door een eerdere maaltijd, want in het restaurant in Bergamo hadden ze nog niets gegeten. Waar die vergiftiging precies werd opgelopen, is niet duidelijk. “Er volgt sowieso een grondige evaluatie”, zegt Kristien Van Mechelen, algemeen directeur van Kazou.

EmKeBron: Il Giorno, Prima Bergamo, eigen berichtgeving

Voor enkele jongeren die op reis waren met een Kazou-kamp eindigde hun voorlaatste avond in mineur. Een groep van een dertigtal 13-14 jarigen en hun monitors wilden zondagavond plaatsnemen in een restaurant in Bergamo toen enkele leden zich misselijk voelden en moesten overgeven. “De eigenares van het restaurant en onze hoofdmonitor beslisten om de hulpdiensten te bellen”, zegt Van Mechelen.

Vijf ambulances, politie en brandweer raceten door de smalle straatjes van het stadje en veroorzaakten opschudding bij de toeristen. “Dertien kinderen en drie monitoren werden naar het ziekenhuis gebracht in de buurt”, zegt Van Mechelen. “De ouders van de kinderen zijn die avond ook opgebeld en op de hoogte gehouden.”

Voedselvergiftiging

Het medisch personeel vermoedde onmiddellijk een voedselvergiftiging, wat vreemd was want de jongeren hadden nog niets in het restaurant gegeten. Maar het mysterie was al snel opgelost. De leden vertelden dat sommigen zich tijdens de busreis van Monza naar Bergamo niet goed voelden. Maar waar ze de voedselvergiftiging hebben opgelopen, is niet duidelijk volgens Van Mechelen.

Hoe dan ook wordt de situatie bij Kazou altijd nauw opgevolgd. “Elk klein incident wordt gemonitord. De begeleiders mogen ook elk moment bellen naar onze lokale permanentielijnen. Alle regio’s worden zorgvuldig opgevolgd”, voegt Van Mechelen nog toe. “Er volgt sowieso een grondige evaluatie na elke vakantie. Die wordt strikt opgevolgd. We gaan ook sowieso evalueren met het desbetreffende centrum en de restaurants.”

Van Mechelen laat weten dat de kinderen vooral moe zijn. “Het ergste is duidelijk al voorbij. Morgen vertrekken ze terug naar België”. Het kamp werd niet vroegtijdig stopgezet, vandaag was de laatste dag van het kamp.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws