Bewoners van serviceflats trekken aan de alarmbel: “Prostituees, daklozen en dealers in de voortuin”

Antwerpen -

Voor de bewoners van serviceflats De Olijftak in Antwerpen-Noord is de maat meer dan vol. De overlast rondom hun gebouw loopt de spuigaten uit. “De bewoners worden aan hun lot overgelaten”, zegt een mantelzorger. De politie gaat eerstdaags in gesprek met de bewoners en de directie van het Zorgbedrijf.

Nette Loots, Jarit Taelman

De overlast situeert zich volgens de bewoners voornamelijk in de voortuin van de serviceflats in de Hollandstraat. “Prostituees werken er hun klanten af, dealers spreken er af om drugs te verhandelen en er komen daklozen slapen”, getuigt mantelzorger François Anthonissen. “Door de geluidsoverlast kunnen de bewoners niet met de ramen open slapen. Hier zijn ook al mensen overvallen.”

Bewoonster Josine Demelenne (67) noemt de situatie onleefbaar. “Ik voel me hier vaak niet veilig”, zegt ze. Onlangs sprak Josine een vrouw aan die haar hond uitliet in de voortuin. “Ze viel me aan en deelde zelfs verschillende stampen uit. Ik ben er nog steeds niet goed van.”

Josine Demelenne werd aangevallen door iemand die haar hond uitliet in de voortuin. © Dirk Kerstens

Overlast melden

De Antwerpse politie heeft recent geen meldingen van overlast ontvangen, maar heeft wel aandacht voor de bezorgdheden van de bewoners. “Het wijkteam gaat in de loop van de week ook praten met de bewoners en de directie om uit eerste hand te vernemen wat de aandachtspunten zijn”, zegt woordvoerder Willem Migom.

In de buurt is permanent toezicht, onder meer met verschillende camera’s. De politie roept bewoners op om alle vormen van overlast steeds te melden via de Blauwe Lijn.

“We hebben alle begrip voor de klachten van de bewoners”, zegt Johan De Muynck, algemeen directeur van Zorgbedrijf Antwerpen. “Maar ik wil wel benadrukken dat er in het dienstencentrum zelf niet meer overlast is dan voorheen. Het is wel zo dat we een toename van overlast voelen in de omgeving, in de Handelstraat en aan het Sint-Jansplein. Als onze bewoners dan buiten komen, hebben ze daar ook last van.”

 © Dirk Kerstens

Personeelstekort?

Volgens de bewoners die wij konden spreken, is er een acuut personeelstekort. De Muynck bevestigt dat de bezetting inderdaad niet dezelfde is als voor de coronacrisis, maar wil niet spreken van een tekort. “Iedere dag is er minstens vijf uur iemand aanwezig van het zorg- of facilitair personeel. Zij gaan langs bij de mensen in de flats als er problemen zijn en doen administratief werk, ze lopen dus continu rond in het gebouw.”

Een receptionist aan de inkom van het gebouw plaatsen om een oogje in het zeil te houden, is volgens De Muynck geen oplossing. “De Olijftak is geen woonzorgcentrum of een gevangenis. Het gaat hier om particulier vrije bewoning, het gebouw is dag en nacht toegankelijk voor iedereen.”

De overlast is er volgens François altijd al geweest. Maar dat het zorgbedrijf niets onderneemt om de situatie te verbeteren, maakt hem kwaad. “De bewoners, ouderen tussen de 80 en 90 jaar, zijn gewoon bang. Ze worden aan hun lot overgelaten. De situatie sleept al jarenlang aan en er komt geen oplossing. Dit zijn geen serviceflats, maar trek-uw-planflats.”

Mantelzorger François Anthonissen. © Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws