© RTV

Dodentocht neemt extra maatregelen tegen de hitte: “In elke controlepost extra watertappunten zodat wandelaars drinkbussen kunnen bijvullen”

Bornem -

De Dodentocht zal dit jaar onder extreme weersomstandigheden plaatsvinden. Zaterdag worden temperaturen tot 35 graden voorspeld. Geen pretje voor de deelnemers. De organisatie bekijkt de situatie van dag tot dag en gaat onder meer extra watertappunten voorzien. Het Rode Kruis raadt ook aan om voldoende te drinken en je in te smeren tegen de brandende zon.

Theo Derkinderen, Ward Bosmans

De Dodentocht beschikt over een hitteplan en dat zal vrijdag en vooral zaterdag van kracht zijn. De 100 kilometer stappen is op zich al een zware opdracht, onder een loden zon en met temperaturen van ver boven de 30 graden wordt het nog zwaarder. “We gaan in elke controlepost extra watertappunten voorzien. Zo kunnen de deelnemers in elke post hun drinkbus bijvullen. Want het is belangrijk om veel te drinken en om regelmatig verfrissing tot je te nemen bij zulke temperaturen”, zegt Ilse Robyn van de Dodentocht. “Daarnaast gaan we aan mensen die langsheen het parcours wonen oproepen om de wandelaars wat extra verfrissingen aan te bieden. We denken dan aan emmers koel water waarin mensen hun petje kunnen natmaken of wat water over hun hoofd kunnen gieten. Of zelfs het besproeien van de wandelaars met water. Uiteraard liefst met regenwater, zodat er niet te veel drinkwater verloren gaat. Ook het uitdelen van drinkwater of een stukje fruit aan de deelnemers kan verfrissend zijn.”

De organisatie raadt ook aan om een petje of andere hoofdbedekking te dragen, zodat je hoofd beschermd is tegen de zon. “En het allerbelangrijkste is om naar je lichaam te luisteren. Voel je dat het niet meer gaat, rust dan even uit of stop. De gezondheid blijft het belangrijkste”, aldus nog de woordvoerster.

Spuitbus

Een andere tip komt dan weer van lezer Jeff Moeremans (72) uit Hingene. “Het is belangrijk dat je bij deze temperaturen je huid koel houdt en je regelmatig verfrist. Een handig hulpmiddel daarbij zijn de spuitbussen met water die ze in drogisterijen en bij apothekers verkopen. De bus bevat meestal 400 ml water dat je kan vernevelen op je armen, benen of in je gezicht. Het zorgt voor een heel dun laagje water dat vervolgens verdampt en je op die manier fris houdt. Eén verpakking is genoeg voor de hele Dodentocht, het weegt niet veel en de prijs valt best mee”, zegt hij.

De organisatoren zitten deze week dagelijks rond de tafel met de veiligheidsdiensten en het lokale bestuur om te kijken of er nog extra maatregelen moeten worden getroffen. Ook tijdens de Dodentocht zelf zitten de organisatie en hulpdiensten samen om de situatie op de voet te volgen.

Smeren

Ook het Rode Kruis volgt de situatie op de voet maar zet voorlopig geen extra middelen of mensen in. “Omdat we over voldoende medewerkers beschikken op de Dodentocht. Naast de traditionele verzorgingen zoals blaren en spierproblemen, zijn ze ook voorzien op de aanpak van problemen die met de hitte te maken hebben”, zegt Joachim Deman van het Rode Kruis. “Toch geven we graag nog een aantal tips mee. Drink voldoende water. Liever met de nodige regelmaat een aantal slokken dan in één keer een grote fles. Smeer je in tegen de zon en loop zo veel mogelijk in schaduw. Daarnaast raden we aan om lichte kledij te dragen in plaats van je te dik te kleden en om voldoende rustpauzes te nemen.” (tdk, wabo)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Bornem in als startgemeente.

Nu in het nieuws